Digidexo.com

Om Deadly Sleeping Disorders

I 2005, den amerikanske Center for Disease Control Compressed dødelighetsdata avdekket 684 dødsfall knyttet til søvnforstyrrelser. Men nøyaktig hvordan og hvorfor søvnforstyrrelser drepe folk fortsatt i stor grad forblir et medisinsk mysterium, til tross for overveldende bevis for at søvnforstyrrelser er rett og slett dårlig for en persons generelle mentale og fysiske helse. Tre av de mest kjente og potensielt dødelige Søvnforstyrrelser er søvnapné, søvnløshet og narkolepsi.

Sleep Apnea

En av de mest dødelige Søvnforstyrrelser er søvnapné, en tilstand der en person bokstavelig slutter å puste mens du sover, et resultat av en overdreven avslapning av hals muskler. Symptomer på søvnapné inkluderer søvnighet på dagtid, dårlig ytelse på jobb og utbruddet av depresjon. Men kan noen behandlinger bidra til å lindre søvnapné. De inkluderer trening og vekttap, slutte å røyke og drikke, alternerende sovestillinger, kirurgi, og nasale og orale enheter.

Søvnløshet

Insomnia er en sovende lidelse der en person kan oppleve problemer med å sove i opptil flere uker av gangen. I motsetning til søvnapné, som kan direkte drepe en person på grunn arrestert puste, kan de kumulative effektene av søvnløshet være dødelig. Insomnia-indusert søvnmangel forstyrrer en persons evne til å fungere i løpet av dagen og ta gode avgjørelser. Faktisk har døsig kjøring blitt sammenlignet med kjøring i beruset tilstand i at konsekvensene kan være dødelig. Over 100.000 bilulykker hvert år skyldes sjåfører å sovne bak rattet. Noen årsaker til søvnløshet inkluderer stress og angst, depresjon, miljøforandringer og smerte. I tillegg forverrer søvnløshet med alderen.

Narkolepsi

Et annet potensielt dødelig søvnforstyrrelse er narkolepsi, en tilstand der den lidende sovner plutselig. Narkolepsi kan manifestere seg sakte over tid, eller ganske plutselig, men symptomene er overdreven dagtid døsighet og depresjon. Indikatorer av narkolepsi kan også omfatte søvnparalyse, en tilstand der personen ikke er i stand til å bevege kroppen sin like før du sovner eller ved oppvåkning, og hypnologic hallusinasjoner. Disse hallusinasjonene er drømmeaktige episoder som kan være svært skremmende og gjør at man mister kontrollen over ens kropp.

Mystery Disorders

Gjennom årene har det vært dokumentert tilfeller av sjeldne, dødelige søvnforstyrrelser. Siden 1977 har over 100 ellers friske sørøstasiatiske voksne som bor i USA døde i søvne fra det som har blitt kalt Sudden Unexpected Nocturnal Death Syndrome. Disse innfødte Hmong flyktninger er påstått å ha dødd fra fort psykologisk stress av mareritt knyttet til krigen utkjempes i hjemlandet Laos.

En annen mystisk og dødelig sove uorden er Fatal familiær søvnløshet. Dette er en sjelden genetisk lidelse som berører færre enn 50 familier over hele verden. I hovedsak disse ellers friske individer oppleve en utbruddet av søvnløshet som til slutt fratar dem helt av deres evne til å sove. Med tiden begynner de å oppleve hallusinasjoner og paranoia på grunn av søvnmangel; til slutt, dør de. Etter utbruddet av sykdommen, pasienter dør vanligvis i løpet av tre år. Det finnes ingen kjent kur.

Effekter

Effektene av søvnmangel forårsaket av søvnforstyrrelser er svært reell. Faktisk lab rotter frarøvet søvn dø innen to uker. Folk trenger søvn for å lade sine mentale og fysiske evner. De som opplever lengre perioder med søvnmangel er mer sannsynlig at lider av depresjon, hjertesykdom, høyt blodtrykk og tregere reaksjonstider, som alle har potensial til å være dødelig.