Digidexo.com

Kneoperasjon Teknikker

Kneoperasjon Teknikker


Kneprotesekirurgi er en av de største og mest komplekse operasjoner en ortopedisk kirurg kan utføre selv, men det har blitt relativt vanlig, med en utmerket suksess rate. Ettersom årene har gått, har kirurger eksperimentert og prøvd nye metoder og verktøy, alltid med sikte på å prøve å minske de negative effektene av operasjonen - økt utvinning tid og redusere størrelsen på snittene som brukes til å utføre operasjonen.

Total Kneprotese (Standard)

Den vanligste typen av kneprotesekirurgi er standard midtlinjesnitt felles erstatning. Det er der kirurgen lager et snitt fra noen få inches over kneskålen (patella) hele veien ned på midten av kneet til noen få inches under kneet (leggen). Skjøten blir da helt eksponert og arbeidet med felles utskifting kan gjøres med god visuell veiledning og gir god plass for kirurgen å bruke sine verktøy og muskelkraft for å sikre proteseinfeksjoner på plass. Selv om dette er den mest vanlige, er det også den mest invasiv, med et snitt av hvor som helst fra 6 til 10 inches, og skaden på omgivende vev er betydelig. Det tar lengre tid å helbrede fra, med mer rehab.

Total Kneprotese (minimal invasiv)

Den nyere og mer populær metode for kneprotesekirurgi er minimal invasiv kneoperasjon. Det er der en mindre snitt, fra 4 til 6 inches, er gjort, og mer av arbeidet til kirurgen utføres med kameraer og andre små verktøy for å se inne i leddet der huden ikke er åpen for å se. Fordi teknologien har avansert så mye, selv i bare de siste 10 årene, er denne metoden stadig mer vanlig fordi verktøyene kirurger har nå til å bruke er bedre, mindre og mer effektive enn de større, clumsier instrumenter de tidligere har vært begrenset til. Minimal invasiv kirurgi er ikke for alle. Og noen ganger en operasjon som starter som minimal må utvides til en full størrelse erstatning, avhengig av hva kirurgen finner i leddet.

Delvis Knee REPLACEMENT

Denne metoden, også kalt enkompartemental kneprotesekirurgi, bare fjerner og erstatter den delen av kneet som er sykt. I de tilfeller av skade, fysisk misdannelse eller annet unntak, kan bare den ene siden av kneet bli skadet. I disse tilfellene vil kirurgen lage en 4-tommers snitt langs den siden av kneet, fjerne og bytte ut bare den delen av ledd som er dårligere eller forårsaker smerte. Denne metoden er fortsatt sjeldne, og har ikke hatt den totale suksessen rate av en total kneoperasjon.

Common Ground

Felles for alle disse operasjoner dele som en vanlig teknikk er kutting og fjerning av deler av benet ben, og plassering av en proteseleddet, eller et segment av skjøten, i kneet plass. Når leddet er utsatt, vil kirurgen ta et bein så og klippe bort den syke bein. I tilfelle av en total kneprotese, blir den øvre del av leggbenet (tibia) og den nedre del av det øvre ben ben (femur) skjæres bort, sammen med fjerning av kneskålen. Den levende bein er formet og dekket med sement, og protesen er festet, hamret, og limt på plass. I tilfelle av en delvis kneprotese, er området av sykt bein kuttet ut, og protesen er satt i den tomme plass på samme måte som en total erstatning kneet.

Misforståelse

En vanlig misforståelse er at en kneoperasjon vil gjøre kneet så god som ny. Dette kan ikke være lengre fra sannheten. Selv kneprotesekirurgi kan langt bedre livskvaliteten til pasienten, og gjenopprette dem til en mer normal livsstil, kan ingen teknologi laget av mennesker matche den menneskelige kroppen. Tung aktivitet, idrett, løping, hopping, og kronglete er alle ute - for livet. En kneoperasjon gjør at en gjenopptakelse av normal dag til dag aktiviteter hvor smerte ikke vil være et konstant problem - men det betyr ikke gjenopprette kneet til normal funksjon. Ta vare på kneoperasjon, fordi jo hardere du er på det, jo kortere levetid det vil ha. Og generelt, kan en person bare har to utskiftninger i en levetid.