Digidexo.com

Forskjellen mellom Automated PD og CAPD

Forskjellen mellom Automated PD og CAPD


Nyrene er ansvarlig for å fjerne avfall, giftstoffer og overflødig vann fra blodet. Dersom disse organene ikke fungerer som de skal, ville avfall forurense blodet og til slutt føre til døden. Ifølge National Kidney Foundation, 26 millioner amerikanere har kronisk nyresykdom (CKD), og flere millioner er i faresonen på grunn av diabetes, høyt blodtrykk og en familiehistorie med nyresykdom. CKD kan føre til nyresvikt, eller sluttstadiet nyresvikt, noe som vil kreve enten en transplantasjon eller dialyse behandling. Peritoneal dialyse (PD), en av de typer av dialysebehandling, er i to former.

Om PD

Denne daglige, hjemmebasert type dialyse innebærer magens bukhulen. Den peritoneum, en tynn foring inne i magen, kan erstatte nyrene som den kan også filtrere toksisk materiale og vann. En dialysevæske kjent som dialysatet blir satt inn i hulrommet for å bevege avfall og vann gjennom bukhinnen. Den gamle dialysat er senere byttet ut med nye dialysat så denne prosessen kan gjentas.

CAPD

Kontinuerlig ambulerende peritoneal dialyse (CAPD) er utført uten hjelp av en maskin. Pasienten vil tømme en ny pose med dialysat inn i magen gjennom et kateter, hvor løsningen blir liggende i en viss tid, vanligvis 4-6 timer, for å fullføre fjerningen. Ved å nå den anbefalte medgått tid, blir nå forurenset løsning fjernet fra magen. På dette punktet, vil en annen ny dialysat pose brukes til å gjenta prosessen.

APD

Automatiserte peritoneale dialyse indikerer bruken av en maskin, som kalles en cycler, for å hjelpe til å utveksle dialysatet løsning. Denne formen for behandling kan gjøres i løpet av natten mens pasienten sover, så det er vanligvis planlagt å kjøre 04:57 dialysat børser i en åtte til 10-timers tidsramme. APD anvender større løsningsposer, som er forbundet til cycler og et kateter. Ved fullføring, har pasienten mulighet for enten å holde fluidet i magen inntil det er tid for fjerningsprosessen på nytt. Imidlertid kan noen pasienter har for å fysisk fjerne løsningen i tillegg til å fullføre prosedyren cycler. I alle fall er APD ansett som en praktisk måte å frigjøre tid til andre aktiviteter.

Betraktninger

For en hvilken som helst form for PD skal fungere, må pasienten har en permanent kateter plassert inne i magen, slik at fluid utvekslinger kan forekomme. Når området kateteret ligger inne helbreder, kan pasienten starte hjemme behandling. Pasienten vil ha instruksjonsmateriale og ved hjelp av en sykepleier til pasienten blir komfortabel med å gjøre behandlinger på egen hånd.

Videre må lege konsulteres fordi ikke alle mennesker er kvalifisert for PD. Andre ulemper inkluderer muligheten for vektøkning, problemer med blodsukkeret ledelse og infeksjon på kateterplassering eller i magen.