Digidexo.com

Hvilke funksjoner av den menneskelige fordøyelsesorganer?

Den menneskelige fordøyelseskanalen består av en serie av hule organer. Organene har alle spesifikke funksjoner for fordøyelsesprosessen, som innebærer nedbryting av mat, absorpsjon av næringsstoffer og utvisningen av avfall.

Munn og spiserør

Mat kommer inn i kroppen gjennom munnen, hvor det tygges for å lette behandlingen. Det blir svelget til spiserøret, et rør som bruker peristaltikk, til muskelsammentrekninger gjør bølgelignende bevegelser, innlede mat i magen.

Mage

Den andre fasen av fordøyelsen starter i magen, der maten er lagret og brutt ned ved å bli kvernet med mage væsker og deretter tømt i tynntarmen.

Tynntarmen

Tynntarmen er der de fleste faktiske fordøyelsen foregår, og de fleste næringsstoffer fra maten absorberes gjennom veggene i dette organet.

Store Innvoller

Mat deretter går over i tykktarmen, der gjenværende vannet absorberes og rester fra fordøyelsesprosessen holdes i tykktarmen for utvisning som avfall.

Lever og bukspyttkjertel

Selv om det ikke er en del av fordøyelseskanalen, lever og bukspyttkjertel er viktige fordøyelsesorganer fordi de produserer fluidene som benyttes for å bryte ned mat.