Digidexo.com

Tegn og symptomer på brokk

Tegn og symptomer på brokk


Ifølge National Digestive Diseases Information Clearinghouse, ca 4,5 millioner mennesker har en bukveggen brokk hvert år. Brokk er forårsaket når organer, slik som tarmer, dytte inn i en svekket bukveggen. Noen mennesker er født med naturlig svake mage vegger. Men belastningen fra løfte tunge gjenstander eller selv fedme kan også føre dem.

Lyskebrokk

Av alle bukveggen brokk, lyskebrokk --- også kjent som lyske brokk --- er den hyppigste, ifølge eMedicineHealth. De er forårsaket av en svak bukvegg enten fra fødsel eller på grunn av kirurgi, fedme, anstreng eller andre aktiviteter som skaper press på magen. Menn er mer sannsynlig å få dem enn kvinner. Den mest merkbare tegnet er en bule i lysken. Hvis bule kan skyves tilbake, er det ofte smertefri. Hvis den ikke kan det, kan den lyskebrokk forårsake forstoppelse, kvalme og smerte.

Hiatal brokk

Når spiserøret har en større enn normal åpning der den møter magen, kan en del av magen skli opp gjennom spiserøret og inn i brystet. Dette er hva som forårsaker en hiatal brokk. Og selv om det høres ubehagelig, de fleste hiatal brokk er symptomfri. Men hvis du får symptomer, vil du mest sannsynlig få halsbrann og maten kan rape opp. Disse er begge tegn på gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), forårsaket av hiatal brokk.

Lårbrokk

En lyskebrokk viser som en klump i den øverste delen av låret. De hyppigst dukker opp hos kvinner og kan føre til smerter i lysken regionen når bøyd over eller plukke opp ting. Hvis en lyskebrokk blir sittende fast --- kalt kvelning --- du kan føle kvalme eller smerte. En strangulated lyskebrokk bør behandles raskt som det kan stoppe blodstrømmen, til slutt forårsaker koldbrann.

Navlebrokk

Selv om de er mest vanlig med spedbarn, voksne kan også få navlebrokk. Hos spedbarn er de forårsaket når musklene som inneholder blodårer i magen ikke klarer å helt tett. De fleste navle brokk ende opp med å stenge av en alder av ett. Men hvis de er fortsatt til stede i en alder av fire, eller de dukker opp i voksen alder, kan de kreve kirurgi. Umbilical brokk kan bli sett på som en bule presser navlen utover. På babyer, de er synlige når barnet er anstreng eller gråt.

Operasjonssåret brokk

Gamle kirurgiske arr som har blitt strukket ut kan opprette en tynne delen på bukveggen. Tarmene kan bule gjennom dette tynne området, forårsaker en operasjonssåret brokk. Det vil se ut som en klump rundt området der du tidligere har grodd arrvev. Vanligvis operasjonssåret brokk er smertefri. Men hvis du er anstreng, løfting eller hoste tungt, kan du finne det øm å ta på.

Obturator brokk

Obturatoren brokk er sjelden og kan være vanskelig å diagnostisere. Det er en brokk som stikker ut fra bekken hulrom i bekkenbenet. De normalt forekommer i tynne kvinner som er i deres 70s eller 80s. I motsetning til andre typer brokk, trenger obturator brokk ikke produsere varemerke fysisk bule. Du kan bare ha en følelse av forstoppelse eller kvalme. Dette gjør dem vanskelig for leger å diagnostisere.