Digidexo.com

Forskjellen mellom Diverticulosis og Divertikulitt

Divertikkelsykdom er mest vanlig hos personer over 40 år i den vestlige verden og antas å være forårsaket av mangel på fiber i kosten. Mer enn 50 prosent av amerikanerne over 60 år lider av diverticulosis eller divertikulitt.

Divertikkelsykdom

Divertikkelsykdom er en tilstand der små sekker dannes i slimhinnen i mage-tarmkanalen, oftest i sigmoid colon (del av tykktarmen). En av disse sekker er kalt en diverticulum, og flere sekker kalles diverticula-.

Diverticulosis

Tilstedeværelsen av ett eller flere diverticula- i tarmkanalen kalles divertikulose. Personer med diverticulosis kan ikke oppleve noen symptomer og kan være uvitende om at de er berørt.

Divertikulitt

Divertikulitt er mer alvorlig enn diverticulosis og oppstår når en eller flere diverticula ruptur eller bli smittet. Dem som berøres av divertikulitt er mer sannsynlig å lide symptomer og trenger behandling.

Symptomer og Diagnose

De vanligste symptomene på divertikkelsykdom er magekramper, forstoppelse og diaré. Mer alvorlige symptomer, vanligvis assosiert med divertikulitt, inkluderer kolon obstruksjon, abscess og infeksjon i bekkenet, og blødning i tykktarmen. Venstre ubehandlet, divertikulitt kan føre til andre sykdommer, slik som urinveisinfeksjon og bukhinnebetennelse.

Diverticulosis og divertikulitt er vanligvis diagnostisert gjennom barium røntgen, sigmoid scopes eller koloskopi. Hos pasienter med mulige mageinfeksjoner, ultralydundersøkelser og CT-skanning kan brukes til å finne abscess i bekkenet.

Behandling og forebygging

Mange lider av diverticulosis opplever ingen symptomer og ikke krever behandling. For milde symptomer som magesmerter forårsaket av muskelkramper, kan anti-krampaktig narkotika gi lindring.

Infeksjoner forårsaket av divertikulitt krever antibiotikabehandling. Vedvarende tarmobstruksjon og abscess som ikke svare på antibiotika kan kreve kirurgi.
Leger anbefaler ofte endringer i kostholdet for å lindre symptomene på divertikkelsykdom. Unngå matvarer som nøtter, korn og frø kan bidra til å hindre dannelsen av nye diverticula. Et høyt fiber diett kan øke avføring bulk og forhindre forstoppelse, muligens hindrer utvikling av ny diverticula.