Digidexo.com

Hvordan øyet fungerer

Hvordan øyet fungerer

Hornhinnen

Visjon handler om lysrefleksjon. Det vi ser starter som en stråle av lys som kommer inn gjennom hornhinnen, det gjennomsiktige vinduet som dekker øyet. Det er også det som gir den foran øyet sin konvekse form. Når lyset passerer gjennom hornhinnen, er det bøyd og filtrert gjennom det lille hullet som kalles eleven.

Elev

Akkurat hvor mye lys er i stand til å passere gjennom pupillen styres av åpning og lukking av elevens fargede "Iris". Men lyset bøying stopper ikke der. Lyset er bøyd enda mer når den passerer gjennom linsen i øyet og er reflektert på netthinnen. Den øyelinsen inneholder proteiner som beskytter hverandre og linsen.

Retina

Netthinnen i øyet er lastet med millioner av fotoreseptorer som utgjør den bakre delen av øyet. Det er jobben til netthinnen og dets fotoreseptorene for å slå trengende lysstrålene til elektriske impulser som kan gjennomføres gjennom på synsnerven, anmeldt av hjernen og omgjort til bildene som du ser.

Staver og tapper

Netthinnen består av to typer av fotoreseptorer, stengene og kjeglene. Seks millioner kjegler oppfatter noen lys som er sett og ytterligere 125 millioner staver bistå nattsyn. Konglene er også ansvarlig for påvisning av farger og detaljer, mens stengene observere bevegelse.

The Optic Nerve

Synsnerven er avgjørende for synet. Selv den minste mengden av skade på synsnerven eller dens livline til hjernen, chiasma, kan føre til synstap. Den Glaukom Research Foundation of San Francisco sier synsnerven består av ca 1 million nervefibre som stikker ut fra netthinnen. Synsnerven er svært utsatt for sykdom, slik som en del av årlige synsundersøkelser, kan øyeleger utføre en test for å sjekke helsen til synsnerven.