Digidexo.com

Typer av Rare Skin Cancer

Det er tre hovedtyper av hudkreft å være bekymret - basal cell, plateepitelkarsinom og føflekkreft. Ut av disse tre, er basalcelle den vanligste og minst alvorlige. De to andre er latente trusler mot helse og trivsel for den uforsiktige. Å vite risikoen forbundet kan hjelpe deg til å bli mer proaktive i å unngå alle typer sjeldne hudkreft.

Skin Cancer

I henhold til den medisinske nettside Medline Plus, hudkreft (av en hvilken som helst form) består av ukontrollert utvikling av unormale eller mutante hudceller. Hudkreft er klassifisert i forskjellige typer avhengig av den opprinnelige type hud celle som blir cancerous. Symptomer på hudkreft inkluderer uregelmessigheter i hudens overflate, herunder endringer i farge eller størrelse, og sår eller unormalt som nekter å gro.

Melanom

Også per Medline Plus, ut av de tre hovedtyper av hudkreft, er melanom den mest sjeldent forekommende. Det er også den mest dødelige formen for hudkreft, som det er den ledende dødsårsaken blant alle hudsykdommer. Risikofaktorer for å utvikle melanom inkluderer alder, lys hudfarge, fregner over øvre del av ryggen, et høyt antall ekstreme solbrenthet, og holder jobber som krever utendørs arbeidskraft.

Melanom Underkategorien

Melanom er videre oppdelt i fire flere typer kreft, i henhold til Medline Plus. Overfladisk spredning, nodulær, lentigo maligna, og acral lentiginous. Disse er kategorisert av den opprinnelige utseende av tumoren. Ut av disse, overfladisk spredning er den vanligste typen, mens acral lentiginous er den minst vanlige, blir mer vanlig i afrikansk-amerikanere enn i noen annen etnisitet.

Behandlinger

Behandling for melanom og andre sjeldne former for hudkreft som regel innebære en kombinasjon av to eller flere kreft-kampteknikker. Det viktigste verktøyet for å fjerne sjeldne hudkreft er kirurgi, som kan brukes til å kutte ut det meste av infisert vev. Dette er normalt fulgt opp med strålebehandling eller cellegift for å utrydde eventuelle gjenværende spor av kreft før det begynner å spre seg på nytt, per Mayo Clinic.

Betraktninger

Ifølge American Cancer Society, er helbredelsesraten for sjelden hudkreft, avhenger av størrelsen på den opprinnelige svulsten, sammen med tanke på hvor langt den har spredd seg. Generelt, jo løsere svulsten, jo mer sannsynlig at kreften kommer tilbake selv etter en vellykket behandling. I tilfeller hvor sjelden hudkreft har spredd seg til lymfeknuter eller til andre steder i hele kroppen, sannsynligheten for effektivt å tvinge kreft i remisjon synker til under fem prosent. For eksempel, mens fem års overlevelse for melanom er høyere enn 90 prosent hvis sykdommen er fanget i den innledende fasen (stadium I), faller overlevelsesraten til under 20 prosent hvis sykdommen har begynt å metastasere (spre seg til andre deler av kroppen, som oppstår under stadium av kreft IV).