Digidexo.com

Ting som påvirker PSA Testresultater

Ting som påvirker PSA Testresultater


PSA-test er viktig i overvåkings menns helse og er første skritt i diagnostisering av prostatakreft. Prostata-spesifikt antigen, eller PSA, er til stede i hver mannens blod i små mengder. Denne normal, lavt nivå av PSA er kjent som grunnlinjen og blir referert til når PSA stiger eller faller. En økning i PSA kan bety uregelmessig funksjon av prostatakjertelen på grunn av benign prostatahyperplasi, eller BPH; betennelse; infeksjon; eller prostatakreft. PSA-testing er langt fra definitive i deteksjon av et nedbrutt problem; fordi mange faktorer kan påvirke testresultatene.

Benign prostatahyperplasi

Benign prostatahyperplasi er godartet forstørrelse av prostatakjertelen. BPH er ofte årsaken til hyppig natta vannlating, urinretensjon, problemer med vannlating og urinveisinfeksjoner. BPH fører til en økning i PSA-nivå.

Prostatitt

Betennelse eller infeksjon i prostata forårsaker også forhøyede PSA nivåer. PSA-testing bør gjøres etter en infeksjon har ryddet og etter betennelsen har sunket, hvis mulig.

Alder

Alder fører også til en endring i PSA nivåer. Generelt er den eldre pasienten, jo høyere nivå. Dette kompliserer deteksjonen av prostatakreft, fordi de normale områder for PSA ikke kan justeres for å reflektere aldersrelaterte forandringer uten risiko for muligens ikke påvise kreft.

Ejakulasjon

Utløsning ved samleie eller onani fører til PSA nivåer å stige i 24 til 48 timer. Hvis du har en PSA-test, er det anbefalt at du avstå fra utløsning i minst to dager før på prøve.

Medisiner og urte kosttilskudd

Ulike medisiner og urte kosttilskudd kan påvirke PSA resultater. Særlig kan senke resultater og maske sanne økninger i Ptil. Legemidler som finasterid (Proscar / Propecia) og dutasterid (Avodart), som vanligvis foreskrevet for BPH og skallethet, kan senke PSA resultater med opptil 50 prosent. Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (inkludert aspirin og ibuprofen), og urte kosttilskudd for prostata helse, kan også falskt lavere PSA nivåer.

Fedme

Fedme er en utfordring for måling av PSA resultater, fordi pasienter som er overvektige har lavere PSA nivåer. Disse unøyaktige resultater og gjøre prostata problemer vanskelig å diagnose. Mange overvektige pasienter kan være nøyaktig diagnostisert først etter prostatakreft har spredt seg til et annet område av kroppen.

Skade og kraftig mosjon

Skade på prostata området kan påvirke PSA nivåer. Informer legen din hvis du har blitt skadet før PSA-testing. Hard fysisk trening, som sykling, også kan øke PSA nivåer. Avstå fra en slik øvelse eller et potensial for skade i 48 timer før PSA-test.

Digital endetarms eksamen

En digital rektal undersøkelse er en viktig fremgangsmåte for detektering av prostataproblemer. Under eksamen, plasserer din lege en smurt, hansker finger inn i endetarmen for å føle prostata for misdannelser. Denne undersøkelse av prostata kan heve PSA nivåer, slik at blodet for PSA-testing bør trekkes før digital rektal undersøkelse.

Urin infeksjon, Kateterisering og urinretensjon

Urinveis eller blære infeksjoner, urin kateterisering, og urinretensjon føre til en økning i PSA-nivå. PSA-testing bør utsettes til fire til seks uker etter infeksjon eller oppbevaring er løst, og seks uker etter fjerning av et kateter.

Biopsi og undersøkelser på prostata eller blære

En biopsi, operasjon eller undersøkelse på prostata eller blære vil føre til PSA nivåer å stige. PSA nivåer kan ta alt mellom ett til seks måneder for å gå tilbake til baseline etter disse prosedyrene.