Digidexo.com

Hiatal brokk symptomer og rettsmidler

En hiatushernie oppstår når en del av den øvre mage rager ut gjennom åpningen i diafragmaet kalt hiatus. De fleste hiatal brokk er helt ufarlig og asymptomatiske, og krever ingen behandling. Noen har imidlertid forårsake halsbrann og sure oppstøt som kan behandles med enkle hjelpemidler. Alvorlig hiatal brokk, mens sjeldne, kan være livstruende og krever vanligvis kirurgi.

Typer

Det finnes to hovedtyper av hiatal brokk. Skyve brokk forårsake gastro-spiserør knutepunkt og et parti av den øvre mage for å gli opp inn i brysthulen gjennom hiatus. Dette skjer vanligvis bare når du svelger. Dette er den vanligste typen av hiatal brokk. Den andre typen, en paraesophageal brokk oppstår når den øvre magen stikker ut gjennom hiatus permanent og sitter ved siden av spiserøret.

Vanlige symptomer

De to vanligste symptomene på en hiatal brokk er halsbrann og GERD (gastro-esophageal reflux sykdom). Disse forårsake en brennende følelse i brystet og oppstøt av magesyre, også kalt syre reflux.

Alvorlige symptomer

En sjelden gang, kan en hiatal brokk bli alvorlig. Dette kan føre til en strangulated brokk, hvor den del av magen som stikker gjennom membranen mister sin blodtilførsel og begynner å dø. Symptomene på en strangulated brokk inkluderer sterke smerter i brystet eller magen, kvalme, oppkast, forstoppelse og manglende evne til å passere gass. En strangulated brokk er ansett som en medisinsk krise og trenger umiddelbar oppmerksomhet.

Ikke-kirurgisk behandling

Den halsbrann og oppstøt forårsaket av en hiatushernie er vanligvis lett behandles med ikke-kirurgiske metoder. Halsbrann medisiner, enten over-the-counter eller reseptbelagte, generelt bidra. Pasienter kan også finne det nyttig å unngå å ligge ned umiddelbart etter et måltid, og til å heve hodet mens du ligger nede. Vekttap eller stressreduksjon er også ofte angitt.

Kirurgi

Spesielt dårlig hiatal brokk noen ganger krever kirurgi. Denne operasjonen kalles en Nissen fundoplication. Det innebærer å pakke den øvre delen av mage rundt den nederste del av spiserøret for å hindre den fra å bevege seg.