Digidexo.com

Kan du få genital warts fra vanlige vorter?

Kan du få genital warts fra vanlige vorter?


Vorter er forårsaket av humant papillomavirus (HPV). Det finnes mer enn 100 forskjellige stammer (typer) av vorter. Forskjellige stammer forårsaker forskjellige typer vorter. Stammer som forårsaker vanlige vorter, plantar vorter, eller flate vorter ikke forårsake kjønnsvorter og vice versa.

Transmission

HPV overføres ved hud-til-hud kontakt med noen som har HPV.

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter er overført ved hud-til-hud genital kontakt med noen som har kjønnsvorter. Mange mennesker med HPV har ingen symptomer, så det er mulig å avtale HPV fra noen med ingen synlige vorter.

Andre Vorter

Ifølge American Academy of Dermatology, vanlige vorter vises på fingre og hender, er plantar warts vanligvis funnet på fotsålene, og flate vorter forekommer oftest på barnas ansikter, menns skjegg områder, og kvinners ben. Disse typer vorter kan ikke forårsake kjønnsvorter.

Stammer

Kjønnsvorter er oftest forårsaket av HPV stammer 6 og 11. The American Academy of Dermatology siterer HPV-1, HPV-2, og HPV-3 som årsak til vorter på hender, føtter og andre deler av kroppen. HPV-1, 2 og 3 ikke forårsaker kjønnsvorter.

Forebygging

Den beste måten å beskytte deg mot genital warts er å avstå fra all hud-til-hud genital kontakt. Hvis du er seksuelt aktiv, kan du redusere risikoen for smitte ved å bruke lateks, nitril, eller polyuretan kondomer. En vaksine er også tilgjengelig for barn og voksne i alderen 9 til 26.