Digidexo.com

Typer av HDL kolesterol

Typer av HDL kolesterol


HDL-kolesterol er en av de to typer av lipider - uløselige fettmolekylene - som utgjør kolesterol i kroppen. Høye nivåer av HDL kolesterol i blodet har blitt knyttet til en rekke positive helsefordeler, og leger anbefalt en rekke endringer i livsstil som kan bidra til å øke HDL-kolesterol nivået. Selv om det bare er en type HDL kolesterol, kan mengden av HDL-kolesterol i blodet økes betydelig ved å forbruke en rekke spesifikke typer av matvarer.

Definisjon

HDL, eller high-density lipoprotein, kolesterol og LDL, eller lav-densitet lipoprotein, kolesterol er de to hovedformer av kolesterol i kroppen. LDL, ofte kalt den "dårlige" kolesterolet, kan bygge opp langs de indre veggene i blodårene, noe som får dem til å bli stiv og lite fleksibel. Denne tilstanden av arterieveggen herding er kjent som aterosklerose og er en viktig medvirkende faktor til hjerte-problemer som for eksempel slag eller hjerteinfarkt.

HDL-kolesterol, derimot, er kjent som det "gode" kolesterol, siden høye nivåer av HDL i blod er blitt direkte koblet til en reduksjon i risikoen for hjertesykdommer.

Funksjon

HDL kolesterol spiller flere viktige roller i kroppen. Det er tenkt å arbeide for å hindre overdreven LDL kolesterol bygge opp på blodårene, og er ansvarlig for å finne og transport av overflødig kolesterol i blodet til leveren, hvor kolesterol er deretter utskilles fra kroppen.

Plant kilder

HDL kolesterol i blodet kan økes ved å forbruke alle varianter av frukt, grønnsaker, korn (spesielt havre), og bønner. Ved å øke mengden av enumettet fett i kosten - som alle er avledet fra plantekilder - kan også øke HDL-nivåer. Den beste av disse enumettet fett inneholder olivenolje, rapsolje, og avokadoolje.

Nøtter og frø av alle slag, særlig mandler, har også vært knyttet til en gunstig økning i HDL nivå.

Proteinkilder

Fisk rik på omega-3 fettsyrer er en annen type mat kjent for å øke HDL kolesterolnivået i blodet. Disse fiskene er laks, makrell, albacore tunfisk og sardiner. De fleste ernæringseksperter anbefaler forbruker fisk minst to til tre ganger i uken for de mest effekt.

Anbefalinger

I tillegg til å inkludere visse matvarer i kostholdet ditt, er det en rekke andre måter å øke HDL-kolesterolet. Disse inkluderer regelmessig aerob trening, betydelig redusere mengden stekt og kommersielt tilberedt mat fortært, opprettholde en sunn vekt, og slutte å røyke.