Digidexo.com

Hva slags kjemikalier som i bananer?

Hva slags kjemikalier som i bananer?


Bananer er ernæringsmessig komplekse kraftstasjoner som gir kroppen din med mange typer kjemikalier som er gunstig for helsen. De gir en rekke vitaminer og mineraler, inkludert kalium, kobber, jern og kalsium. Bananer inneholder flavonoid antioksidanter og vitamin C, som begge er ingredienser som beskytter kroppen mot frie radikaler og kreft.

Kalium

Bananer inneholder mye kalium, med en middels stor, 7 til 8-tommers banan gir ca 300-400 mg kalium. Anbefalt daglig inntak av kalium for en gjennomsnittlig voksen er 4,7 g. Kalium jobber sammen med natrium for å opprettholde kroppens væskenivåer. Lave mengder kalium i kosten kan føre til muskelkramper og bidra til høyt blodtrykk og uregelmessig hjerterytme. Øke mengden av kalium i kosten vil øke nyrene evne til å kvitte seg med overskudd av natrium i kroppen din. Dermed kan bananer fungere som en naturlig vanndrivende.

Vitaminer og mineraler

Andre mineraler er også funnet i bananer. Denne allsidige frukten kan gi kalsium, magnesium og fosfor, samt spormengder av jern, sink, kobber, mangan, selen og fluor. Bananer er en kilde til vitamin C, men de tilbyr bare ca 10 mg per porsjon. Bananer inneholder små mengder av B-vitaminer, inkludert folat, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyre og vitamin B6 og B12. De inneholder også vitamin A og retinol; alpha karoten; betakaroten; lutein og zeaxanthin; vitamin E; og spor av vitamin K.

Stivelse og sukker

Bananer er en god kilde til både komplekse og enkle sukkerarter, som gir kroppen din med energi. En middels banan inneholder omtrent 2,8 g sukrose, 5,8 g glukose og 5,7 g fruktose. Bananer inneholder også en betydelig mengde av stivelse, nesten 6.4 g per mellomstore frukt. Stivelse er et komplekst karbohydrat som brytes ned til enkle sukkerarter. Bananer inneholder også fructooligosaccharides (FOS), en matkilde for gut-vennlige bakterier som kan bidra til å forebygge tykktarmskreft.

Fiber

En gjennomsnittlig banan har ca 3 g eller 16 prosent av anbefalt daglig inntak av kostfiber i form av løselig fiber. Ifølge National Institutes of Health, er løselig fiber nyttig i å senke blodsukker og kolesterol, som igjen kan bidra til å redusere mottakelighet for hjerte-og karsykdommer, diabetes og til og med kreft. Fiber hjelper fordøyelsessystemet fungerer mer jevnt og reduserer sannsynligheten for forstoppelse og andre tarmrelaterte helseproblemer. I tillegg spiser mat med høyt fiber bidrar til å redusere appetitten og kan hjelpe til med vekttap.

Lektin

Forskere ved University of Michigan Medical School isolert et kjemikalie i bananer som kan hemme muligheten for å utvikle en HIV-infeksjon. Denne kjemiske, oppkalt BanLec, ble funnet å være like effektivt som to kommersielt tilgjengelige anti-HIV-legemidler. BanLec er en type lektin, som er et naturlig forekommende protein som finnes i frukter som kan bindes til sukker. Lektiner er i stand til å fungere som ligner et antistoff; de kan identifisere og feste seg til patogener, og dermed gjør dem ufarlige. BanLec er i stand til å binde til HIV-1-virusets proteinkonvolutt og hindre den fra å komme inn i menneskekroppen.