Digidexo.com

Hva påvirker menneskelig høyde?

Hva påvirker menneskelig høyde?


Humant vekst er en kvantitativ egenskap manipulert av genetikk og miljømessige faktorer. Noen studier anslår arve menneskelig høyde ved å studere graden av likhet mellom slektninger. Andre analyser viser hvordan høyde arvbarhet mellom ulike etniske grupper varierer. Fortsatt flere rapporter ta disse resultatene videre ved å analysere hvordan flere faktorer, som for eksempel miljø, genetisk bakgrunn, kostvaner, livsstil og etnisitet hver spiller viktige individuelle roller i å bestemme menneskelig høyde.

Normal vekst Patterns

De fleste menneskelige babyer er født innenfor en gjennomsnittlig størrelse rekkevidde og likevel ende opp med å vokse til ulike høyder. De endelige høyde egenskaper arvet av et barn vanligvis reflektere over foreldrene. I løpet av det første året av livet, barn vokser i gjennomsnitt 10 inches. Denne veksten bremser med halvparten i det andre året og flater ut til en jevn hastighet på ca 2 til 2 og 1/2 inches per år til fylte 12. pubertal vekst spruter oppstå på omtrent denne alderen og konkludere om lag to år senere. De voksende endene av bein sikring rundt alderen 16 til 18, hvor et barn har nådd sin maksimale høyde.

Uvanlig, men Normal, vekst mønstre

En vanlig variant av den normale vekstmønsteret skjer når et barn er kortere enn gjennomsnittet meste av sitt liv, og går deretter inn i puberteten senere enn forventet. Dette forsinket oppvekst eller modning kalles konstitusjonell vekst forsinkelse og vanligvis går i familier.

Unormal vekst Patterns

Dårlig ernæring, systemiske sykdommer, skjelett og intrauterin veksthemming kan påvirke voksent menneske høyde. Kortvoksthet hos jenter kan være forårsaket av en genetisk tilstand som påvirker X-kromosomet, som inneholder genetisk materiale som bestemmer hvilke egenskaper som skal arves. Svulster, hormonelle ubalanser og skjoldbrusk mangler kan også resultere i forkrøplet høyde.

Unormalt høy vekst

Tall barn er vanligvis et resultat av høye foreldre, men det er også medisinske forhold som kan resultere i en unormalt høy vekst og rask høydevekst. Overdreven vekst hormoner, genetiske tilstander som Klinefelters syndrom og veslevoksne puberteten er bare noen få eksempler.

Miljøfaktorer

Ifølge USDA Molecular Biolog Dr. Chao-Qiang Lai, "Når et gitt miljø maksimerer genetiske potensialet av en populasjon for en gitt egenskap, denne populasjonen har en tendens til å ha en høyere arve for den egenskap, og vice versa." I tillegg, kan vitaminer og mineraler positivt påvirke human høyde, samt optimal pre-pubescent ernæring.