Digidexo.com

Fettrik mat som er bra for deg

Fettrik mat som er bra for deg


Fettrik mat har et dårlig rykte som fetende og dårlig for deg. Men mens noen fettrik mat, som for eksempel animalsk fett, transfett og frityrstekt mat ikke kan være bra for helsen din, er det ganske mange sunn fettrik mat som vil hjelpe deg å miste de få ekstra pounds og gir deg all den essensielle fettsyrer kroppen din trenger.

Mandler

Mandler er en god kilde til enumettet fett, som kan bidra til å redusere kolesterolnivået, og kan hjelpe til med vekttap. De er høy i protein og inneholder nesten ingen karbohydrater. De er en god kilde til vitamin E, jern, sink, kalium og magnesium. De er også en høy fiber mat. Fytokjemikalier beta-sisterol stigmasterol og campesterol finnes i mandler og kliniske studier har vist at disse stoffene bidrar til et sunt hjerte.

Laks

Laks er en utmerket kilde til omega-3 fettsyrer. Omega-3 holder hjertet sunt, sørger for at hjernen fungerer riktig, stopper betennelser, hjelper blodsirkulasjonen og holder blodsukkeret stabilt. Laks er en god kilde til protein, med en tre-unse servering gir 18 gram protein. Laks inneholder også gode nivåer av selen, vitamin B12 og niacin.

Avokado

Selv avocados mye fett, er dette enumettet variasjon, særlig oljesyre. Oljesyre er en omega-9 fett, også finnes i olivenolje og macadamia nøtter. Studier har vist omega-9 senker kolesterolnivåer, og de som spiser det regelmessig er blitt funnet å ha lavere forekomst av kreft og diabetes. Avocados inneholder også gode nivåer av antioksidanten lutein, noe som er viktig for øye helse.

Coconut

Kokos er en annen god kilde til hjerte-sunt fett. Selv om dette er teknisk mettet fett, er det en mellomkjede triglyserid. Dette betyr at det er svært forskjellig fra den lange kjeden mettet fett. Kroppen bruker denne type fett for rask energi, i stedet for å lagre dem. Rundt 50 prosent av fettet i kokos er laurinsyre, som er antibakterielle og soppdrepende. Kokos inneholder også gode nivåer av fiber, kalium og magnesium.

Olive Oil

Olivenolje er et fast innslag i Middelhavet kosthold, og studier har vist de som regelmessig konsumerer olivenolje har lavere blodtrykk og mindre utsatt for alvorlige sykdommer som hjertesykdommer og enkelte krefttyper. Olivenolje er en omega-9 enumettet fett, og er høy i sammensetninger som kalles fenoler, som er kraftige antioksidanter.