Digidexo.com

Hva er symptomene på leddgikt hos barn?

Leddgikt, eller betennelse i leddene, er ikke bare en gammel personens tilstand. I Amerika, nesten 300.000 barn yngre enn 18 år har noen form for ungdoms leddgikt, og det er en av de vanligste barnesykdommer. Årsaken til de fleste former for leddgikt hos barn er ukjent, men det er ingenting som tyder på at allergier, mat, toksiner eller vitaminmangel er faktorer. Symptomer avhenger av typen av artritt et barn har, men den vanlig symptom er ledd smerte og hevelse.

Systemisk Onset

Systemisk utbruddet juvenil leddgikt utgjør om lag 10 prosent av barnas saker. Symptomer inkluderer repetitive feber av 103 eller høyere, ofte ledsaget av en intermitterende rosa utslett. Denne typen juvenil leddgikt kan forårsake indre organ betennelse samt hevelse i ledd. Barn kan ha anemi og forhøyet antall hvite blodlegemer. Selv etter at symptomene forsvinner, kan leddgikt vedvarer.

Oligoarticular

Oligoarticular juvenile leddgikt påvirker halvparten av alle barn med leddgikt. Det innebærer betennelse i færre enn fem ledd i sin innledende stadier. Leddbetennelse er det viktigste symptomet, men pasientene er også i fare for øyebetennelse som kan vedvare selv om leddgikt avtar. For eldre barn, kan denne tilstanden vare inn i voksenlivet, men barn yngre enn 7 har best sjanse for at symptomene vil avta etter hvert som de blir eldre.

Polyartikulær

Polyartikulær juvenil leddgikt påvirker fem eller flere ledd og kan slå barn i alle aldre. Som med andre former for juvenil leddgikt, er hevelse en hoved symptom, vanligvis i håndledd, knær og ankler. Det påvirker ofte den samme skjøten på begge sider av kroppen. Det er antatt at tenåringer diagnostisert med denne typen leddgikt kan faktisk ha den voksne form av revmatoid artritt, utstilt på et tidlig stadium.

Enthesitis Relatert

Enthesitis relatert artritt involverer leddbånd samt ryggraden. Symptomer kan inkludere leddsmerter, ryggsmerter og stivhet, med ingen åpenbare hevelse. Denne type juvenil artritt kan bli referert til som spondyloartropati.

Psoriasis artritt

Pasienter med psoriasis artritt, i tillegg til betennelse i leddene, også har psoriasis eller en sterk familie historie av hudsykdommen. Det viktigste symptomet på psoriasis er rød, skjellete, hevet flekker av hud, kalt plakk.