Digidexo.com

Nyrestein fjerning prosedyrer

Selv om de ikke er livstruende, nyrestein er en av de mest smertefulle plager du kan oppleve - og dessverre, de er en relativt vanlig sykdom for mange. Heldigvis finnes det flere måter å behandle en nyrestein og få den til å passere gjennom kroppen raskt og enkelt. De fleste behandlingene krever ikke kirurgi, og de som gjør er ikke spesielt plagsomme.

Identifikasjon

Vanligvis urin renner ut i en svak strøm. Dette skjer ikke bare; kjemikalier i urinen hindre andre kjemikalier fra krystallisasjon, for eksempel kalsium eller fosfat. Hvis disse krystall hindre kjemikalier ikke fungerer, lite urin krystaller dannes. Disse krystallene kan passere ubemerket eller de kan losjere i nyrene eller urinlederne (rørene som forbinder nyrene til blæren). Krystaller som blir sittende fast kalles "nyrestein."

Konservativ behandling

En måte å fjerne en nyre stein er bare å skylle den ut. Vil danne nok urin til å skyve stenen ned i urinveiene og ut av legemet Drikker masse vann (2 til 3 liter pr dag). Mens pasienten er å drikke alt dette vannet, kan han ta smertestillende for å gjøre prosessen noe mindre pinefull. Fysisk aktivitet, sammen med vann, kan også bidra til å løsne stenen, selv smerten forbundet med nyre steiner kan være fysisk aktivitet er vanskelig å oppnå.

Ekstrakorporal Shock Wave Litotripsi

Ekstrakorporal sjokkbølgen lithotripsy (ESWL) er den vanligste fremgangsmåten for å fjerne nyrestein som er for store til å skylle ut av kroppen. Det krever ikke kirurgi; I stedet sender en maskin sjokkbølger inn i magen, der de bryte opp nyrestein til bitene er små nok til å passere gjennom i urinen. Mens ESWL ikke innebærer en skalpell, det har bivirkninger, som blåmerker og magesmerter. Pasienter kan finne blod i urinen etter under ESWL. ESWL kan ofte gjøres på poliklinisk basis, men mer enn én avtale kan være nødvendig for å eliminere alle nyrestein eller steiner.

Perkutan nephrolithotomy

Hvis en nyre stein er stor eller hvis lydbølger ikke kan nå det, kan en kirurg utføre perkutan nephrolithotomy å fjerne steinen. Kirurgen gjør et lite snitt på baksiden og ved hjelp av et instrument som kalles en nephroscope, kommer inn i nyre og tar ut steinen. Noen steiner kan trenge å bli brutt opp i mindre biter med ultralyd eller elektroenergi, deretter fjernet. Etter perkutan nephrolithotomy, må pasientene bli på sykehuset i noen dager, men prosedyren har en spesiell fordel: Siden kirurgen tar alle nyrestein ut, pasienten ikke trenger å gjennomgå prosessen med urinering ut bitene.

Ureteroscopic steinfjerning

Noen ganger nyrestein seg fast i ureter (røret som fører fra nyren til blæren). I så fall, kan ureteroscopic stein fjerning være nødvendig. Fremgangsmåten krever ikke et innsnitt. I stedet tråder kirurgen en ureteroscope gjennom urinrøret og urinblæren og opp i ureter verket. Der kan kirurgen enten trekke ut nyrestein eller bruke ultralyd eller elektrohydraulisk energi til å bryte stein i farbar stykker.