Digidexo.com

Komplikasjoner av nevropati

Nevropati er en generell tilstand der visse nerver av kroppen blir skadet. Det er vanligvis forbundet med diabetes (på grunn av høyt blodsukker), men forekommer også med kjemoterapi (toksiske bivirkninger), nerveskader (carpel tunnel) eller feilernæring (mangel på B-vitaminer). Symptomene avhenger av nerver berørt. Nevropati innebærer vanligvis smerte, ubehag og tap av normal kroppslig funksjon.

Legs og Feet

Når nerveskader oppstår i nedre ekstremiteter, kan gang være vanskelig. Ben og føtter kan føle tung, sliten og nummen eller tingly. Nummenhet kan maskere andre smertefulle opplevelser i føttene, for eksempel ødelagt hud. En person med nevropati kan være uvitende om en sår på foten hans. Hvis såret blir infisert og går ubehandlet, kan det føre til koldbrann (dødt vev) og muligens kreve amputasjon. Personer med nevropati i nedre ekstremiteter bør undersøke føttene daglig for kutt og sår. De bør også bruke sko (i stedet for å gå barbeint) og holde innsiden av dem fri for skadelige gjenstander som grus.

Digestive Tract

Mat blir fordøyd i magesekken, og passerer til tynntarmen, hvor næringsstoffene blir absorbert. Når nerver av fordøyelseskanalen er skadet, kan det være forstoppelse eller diaré, eller begge deler, i tillegg til kvalme, oppkast og generalisert ubehag. Blodsukkeret er uforutsigbar, fordi maten ikke er flyttet til tynntarmen på en riktig måte (og derfor næringsstoffer ikke blir absorbert). Når maten beveger seg svært sakte gjennom fordøyelseskanalen (gastroparese), mat kan bli harde klumper med potensial til å hindre tynntarmen.

Urinveis

Nyrene filtrerer vann og avfall fra blodet og lagre det i blæren før det blir skilt ut fra kroppen (vannlating). Når nerver i blæren er skadet, betyr blæren ikke tømmes helt, og resturin gjenstår. Bakterier kan vokse i urinen og lage en infeksjon som sprer seg til nyrene. En person kan ikke gjenkjenne når blæren hans er full (og derfor ikke går på do), eller han kan være ute av stand til å kontrollere vannlating (resulterer i inkontinens, eller lekker urin).

Hjerte

Hjertefrekvensen øker vanligvis med aktivitet og avtar med hvile. Når nevropati påvirker sirkulasjonssystemet, er kroppen i stand til å effektivt regulere hjerterytmen og blodtrykket. En person med nevropati kan oppleve at pulsen hans forblir forhøyet lenge etter hans treningsøkten avsluttet. Falls er alltid en mulighet. Blodtrykket kan falle drastisk med endringer i posisjon (bytter fra sittende til stående), eller en person kan plutselig bli svimmel og besvime, skade seg selv. Store fall i blodtrykket er forhindret ved gradvis skiftende posisjoner.

Behandling og forvaltning av nevropati

Det finnes ingen kur for nevropati, men det finnes medisiner og behandlinger som tar sikte på å lindre smerte og gjenopprette kroppslig funksjon. Personer med nevropati kan gi opp sigaretter, spise sunne måltider og mosjon. Diabetikere trenger å opprettholde deres blod sukker innenfor normale nivåer.