Digidexo.com

Fakta om Retinoblastoma

Retinoblastom er et medisinsk begrep som henviser til den tilstand der en ondartet svulst utvikler i netthinnen i øyet. Begynte som en mutasjon i netthinnen, når venstre ubehandlet mutasjonen blir cancerous og kan føre til blindhet eller død. Heldigvis retinoblastom er en svært treatable form for kreft som påvirker barn og har en høy grad av kurer og inngang.

Historie

Det er ingen konkrete bevis om hvem som først oppdaget, diagnostisert, og sette en beskrivelse til retinoblastom. Den tidligste kjente beskrivelse av en retinoblastom lignende svulst ble liggende igjen på midten av 1600-tallet av Amsterdam native, Peter Pawius. Siden den gang andre bevis har stått bak det andre har også oppdaget slike svulster. Det var ikke før 1926 da begrepet retinoblastom ble skapt av den amerikanske Oftalmologiske Society, og siden da mye forskning har blitt gjennomført om tilstanden.

Årsaker

Det var ikke før på 1970-tallet som retinoblastom ble oppdaget å være en arvelig sykdom, vanligvis påvirker små barn. Arven av denne sykdommen er forårsaket av en genetisk feil der det trettende kromosomet, den RB1 genet, ikke klarer å utvikle riktig forårsaker en mutative vekst som kan bli kreft.

Symptomer

Det er jobben til en forelder å gjenkjenne symptomer på retinoblastom i sine barn. Den mest åpenbare symptomet er utseendet på et barns elev; mens en sunn øye vil produsere en rød glød etter fotografering lys, vil en retinoblastom rammede øye lyser hvitt eller gult. Andre merkbare symptomer inkluderer: visjon forverring, forskjellige iris farger fra ett øye til det andre, krysset øyne eller lat øynene, eller røde irriterte øyne. Slike symptomer bør nevnes til en helsepersonell som kan gi en riktig diagnose.

Behandling

Ved behandling av retinoblastom, er et medisinsk team hovedprioritet for å bevare livet til barnet. Den andre prioritet er bevaring av visjonen og den tredje prioritet er å velge en behandling som vil etterlate minimale bivirkninger for barnet. Noen retinoblastom svulster kan fjernes eller brennes ut ved hjelp av laser kirurgi; og andre som kan bli behandlet ved hjelp av kjemoterapi og stråling. Hvis disse behandlingsalternativene mislykkes, kan det være nødvendig å fjerne barnets øye og erstatte den med en protese stykke. I situasjoner hvor svulsten har spredd seg forbi netthinnen, vil andre måter å fjerne kreftvev bli reist.

Advarsler og Betraktninger

Retinoblastom rammer ca ett barn ut av bred 20.000 verden, med ett i 12.000 tilfeller i USA. Årlig er det 7000 dødsfall som følge av retinoblastom, hvorav de fleste er resultatene av sen diagnose. Mens oppstår det meste i barn i alderen 0 til 5 år, det er tilfeller av retinoblastom pasienter i alderen 13 og 16, og selv 28. Tidlig diagnose er nøkkelen til vellykket fjerning av retinoblastom svulster, så oppmerksomhet bør rettes mot øye funksjon og eksamener utføres regelmessig .