Digidexo.com

Lavt antall blodplater og fatty leversykdom

Lavt antall blodplater og fatty leversykdom


Ifølge den syvende utgaven av Williams Hematologi, de viktigste årsakene til lavt antall blodplater hos personer med leversykdom er lagring av blodplater i milten som følge av portal hypertensjon og redusert produksjon av trombopoietin av leveren. Fatty leversykdom er preget av overflødig fett i levercellene, og har ulike årsaker.

Portal hypertensjon og Low Blodplater

Den portvenen er et blodkar som bringer blod fra mage, bukspyttkjertel, milt, tynntarm, og de fleste av tykktarmen til leveren for rensing før det føres tilbake til hjertet. I alvorlig leversykdom portvenen utvikler et høyt blodtrykk, fordi det skadede leveren ikke lett aksepterer den innkommende strøm av blod. Det høye trykk i portvenen hindrer strømning av blod ut fra milten, og blodplater blir sekvestrert i milten.

Redusert trombopoietin og Low Blodplater

Trombopoietin er et hormon som produseres av leveren som regulerer produksjonen av blodplater. Fatty leversykdom kan føre til leveren som er dysfunksjonelle og ikke tilstrekkelig produsere trombopoietin.

Andre mulige årsaker til lav blodplater i fatty leversykdom

I tilfeller av alkohol-indusert fatty leversykdom, kan lavt antall blodplater være forårsaket av mangel på vitamin B9 og av alkohol toksisitet til plate syntese.

Årsaker til fatty leversykdom

Årsaker til fettlever inkluderer alkohol toksisitet, fedme, høyt blod triglyserider, bruk av visse reseptbelagte legemidler, gift inntak, endokrine sykdommer, polycystisk ovariesyndrom, hypobetalipoproteinemia og andre metabolske sykdommer som diabetes mellitus, obstruktiv søvnapné, sult, og total parenteral ernæring .

Andre tegn og symptomer på fatty leversykdom

Fatty leversykdom er vanligvis ingen symptomer, men kan manifestere seg som høyre øvre magesmerter. Laboratoriestudier kan avsløre forhøyede leverenzymer kalt transaminaser. Fysisk undersøkelse eller bildediagnostikk kan avsløre en forstørret lever.