Digidexo.com

Hva er botulisme gift?

Den sporedannende bakterien Clostridium botulinum finnes naturlig i jord og ligger i dvale inntil utsatt for vekststøttende forhold. Gang inntatt, inhaleres eller absorberes i et sår, bakteriene produserer giftstoffer som virker på sentralnervesystemet og føre til at musklene til å slappe av til det punktet av lammelse (botulisme er knyttet til stivkrampe --- både føre til lammelser, men med stivkrampe muskler constrict). Hvis venstre ubehandlet, kan botulisme føre til dødsfall.

Matbåren botulisme

Matbåren botulisme er forårsaket ved å spise mat forurenset med botulinum toxin. Giften kan eller ikke kan avgi en dårlig lukt eller smak, så det er ikke alltid tydelig når maten er forurenset. Bakteriene er utsatt for å utvikle seg i feilaktig behandlet hjemme bevarte matvarer (hermetiske grønnsaker eller syltetøy, for eksempel), men det kan også påvirke kommersielt forberedt og restaurant mat også. Symptomer på matbåren botulisme vises vanligvis 12 til 36 timer etter inntak av forurenset mat, og det er ikke smittsomt.

Sårbotulisme

Sårbotulisme er forårsaket av giftstoffer produsert fra et sår infisert med botulinum toxin. Mennesker som deler nåler er spesielt utsatt for sårbotulisme. Sår bør behandles på et sykehus. Vanligvis operasjonen er utført for å fjerne kilden for toksin-produserende bakterier, og som er etterfulgt av et emne av antibiotika.

Infant Botulisme

Spedbarn kan bli påvirket av botulisme ved å forbruke botulinum toxin som deretter reproduserer og frigjør giftstoffer i tarmen. Spedbarn med botulisme har dårlig appetitt, er forstoppet, og vises lethargic (har en svak skrik og dårlig muskel tone).

Symptomer og behandling

En person berørt med botulisme kan virke beruset, har sløret tale, dobbeltsyn og hengende øyelokk. De kan også ha problemer med å svelge, tørr munn og generell muskelsvakhet. Botulisme er alltid betraktet som en nødsituasjon og må behandles på et sykehus med en motgift; utvinning kan ta måneder. Botulisme er spesielt farlig når det påvirker pustemusklene, som kan føre til respirasjonssvikt.

Botox

Det er sju typer botulisme (merket A til G), og bare fire typer gi sykdom hos mennesker: A, B, E og F. Botox er et protein laget av botulinum A. Det injiseres under huden for å glatte ut rynker. Det fungerer ved midlertidig "lammende" muskelen under huden. Botox behandlinger er pågående, men er regnet som en raskere og enklere alternativ til plastisk kirurgi.