Digidexo.com

Beskrivelse av Haemophilus influenzae

Haemophilus influenzae type b, bedre kjent som Hib, er en bakterie ansvarlig for omtrent 3 millioner alvorlige sykdommer på verdensbasis hvert år. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at nærmere 400.000 mennesker dør hvert år av Hib-relaterte sykdommer, den mest dødelige av disse er hjernehinnebetennelse og lungebetennelse. Invasive sykdommer forårsaket av denne bakterien er ofte klumpet sammen og samlet kalt Hib sykdom.

Hib-relaterte sykdommer

US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) viser ti invasive sykdommer som kan være forårsaket av Hib. Disse inkluderer de nevnte hjernehinnebetennelse og lungebetennelse, samt cellulitt, endokarditt, osteomyelitt, epiglottitt, okkult febril bakteriemi, septisk artritt, purulent perikarditt og mellomørebetennelse.

Forekomst

CDC rapporterer at forekomsten av Hib-relaterte sykdommer i USA er ganske lav og har vært nede kraftig siden tidlig på 1990-tallet. Inkludering av Hib-konjugatvaksine i rekken av vaksinasjoner rutinemessig gitt til amerikanske barn er ansvarlig for denne kraftige nedgangen. Dagens sats på forekomst blant amerikanske barn er en sak for hver 100.000 barn under 5 år, ifølge CDC. Frekvensen av Hib-infeksjon er langt høyere i utviklingsland der Hib-vaksine er ikke rutinemessig tilgjengelig.

Hvordan den sprer seg

Hib-bakterien er funnet i nasofaryngeale passasjer (nese og hals) av mennesker som lider av virkningene av en Hib-relatert sykdom og av mange friske individer også. Det kan spre seg til andre gjennom utåndet dråper som inneholder bakterien eller gjennom andre former for nær kontakt med Hib-infiserte pasienter eller asymptomatiske bærere.

Komplikasjoner

Den potensielle skade fra Hib-infeksjoner, i henhold til WHO, er størst når infeksjonen invaderer blodet og sprer seg til andre deler av kroppen. To av de områdene som er mest sårbare for angrep er hjernehinnene, membraner som dekker hjernen og ryggmargen, og lungene. Hib-infeksjon av de tidligere resultater i Hib-relaterte meningitt, mens infeksjon i lungene fører til lungebetennelse. WHO påpeker imidlertid at både hjernehinnebetennelse og lungebetennelse også kan være forårsaket av en rekke andre smittestoffer. For endelig å fastslå Hib som den forårsakende bakterie, må fluid fra ryggraden eller fra lungene til infiserte pasienter bli analysert for tilstedeværelse av Hib.

Behandling av Hib-infeksjoner

Hib-infeksjoner generelt reagerer godt på behandling som for eksempel antibiotika hvis behandlingen starter før infeksjonen har blitt for avansert, ifølge Hib Initiative. Dette gjelder særlig hjernehinnebetennelse, som kan føre til permanent nevrologisk skade dersom behandling ikke igangsettes i de tidlige stadier av infeksjon. I sjeldne tilfeller er antibiotikaresistente stammer av Hib bakterien oppstått, noe som gjør behandlingen vanskelig eller umulig.