Digidexo.com

Hva er Salmonella Enteriditis?

Salmonella er en art av bakterier i familien Enterobacteriaceae, og er nær beslektet med E. coli. Salmonella-infeksjoner hos mennesker er forårsaket av de mest kjente arter av Salmonella, Salmonella enterica. Denne arten kommer i tre varianter, som hver er ansvarlig for en annen sykdom. Smittsomme stammer, eller serovarer, er S. typhi, S. typhimurium, og S. enteritidis. S. enteritidis infeksjon er langt den vanligste matbårne sykdommer i USA, forekommer i nesten 1,5 millioner mennesker per år, og er den mest kjente årsaken til salmonellose.

Symptomer

Symptomer på Salmonella matforgiftning inkluderer alvorlig hodepine, kvalme, oppkast, diaré, magekramper og smerter, feber og andre influensalignende symptomer. Symptomdebut er vanligvis plutselig, og forekommer 12 timer til tre dager etter første eksponering. Sykdommen kan vare i opptil en uke, selv om det vanligvis avtar i løpet av få dager. S. enteritidis infeksjon, i motsetning til enkelte andre Salmonella infeksjoner er vanligvis ikke alvorlig, med en dødelighet på mindre enn 0,08 prosent. Men små barn, kan de eldre og immunsupprimerte pasienter lider mer alvorlig fra sykdommen.

Diagnose

Fordi symptomene på salmonellose er felles for en rekke sykdommer, må S. enteritidis bli identifisert i avføringen av pasienten for å erverve en konkluderende diagnose. Når salmonella-infeksjon har vært mistenkt, er en avføringsprøve sendes til et laboratorium, hvor kulturer vil bli dyrket. Tester konvensjonelt ta ca 5 dager, men raskere metoder kan gi resultater i så lite som 2 dager. Krakken testing kan isolere stamme av salmonella som S. enteritidis, og kan bestemme hvilke antibiotika vil være mest effektive som behandling.

Behandling

De fleste pasientene kommer seg med ingen behandling i det hele tatt. I mer alvorlige tilfeller kan imidlertid antibiotika kan anvendes for å bekjempe infeksjonen, i kombinasjon med mulig dehydrering behandlinger for tapt væske. Som det en bekymring med de fleste patogene bakterier, kan Salmonella bli gradvis mer resistente mot antibiotika. Av denne grunn, er behandling med antibiotika vanligvis unngås i de tilfeller hvor pasienten kan gjenopprette på egen hånd.

Komplikasjoner

Selv om symptomene fullt avta i de fleste smittede personer, om lag 3 prosent går på å utvikle en sykdom som kalles Reiters syndrom, en form for reaktiv artritt. Symptomer på denne sykdommen inkluderer smertefulle, leddgikt ledd, smertefull vannlating på grunn av infeksjon i urinrøret, og øye infeksjoner som øyekatarr. Sykdommen kan oppstå som en isolert hendelse eller blir kronisk, og det kan være vanskelig å behandle.

Transmission

Den vanligste kilden S. enteritidis smitte er fra forurensede matvarer, er de mest kjente egg og fjørfe. Infeksjon kan oppstå fra å spise maten direkte, eller som et resultat av dårlig hygiene. Et individ kan berøre infisert mat og deretter ikke klarer å riktig vaske hendene før du spiser eller tjene andre. God hygiene og grundig koking av kjøtt og fjærkre er som regel tilstrekkelig for å hindre infeksjon og overføring.