Digidexo.com

Om Mygg

Mygg overføre parasitter og sykdommer som dreper millioner av mennesker hvert år. Mens Afrika lider i dag de fleste dødsfall fra mygg-borne sykdommer (primært malaria), er resten av verden ikke immun mot sykdommen og sorg myggen kan bringe.

Fakta

De fleste typer av hunnmyggen nyte dyre- og menneskeblod. Når mygg biter (ved hjelp av en nål-lignende vedheng - mygg har ikke tenner), slipper de spytt inn i offerets blodet. En mygg spytt inneholder blodfortynnende stoffer samt stoffer som forårsaker den velkjente hevelse og kløe. Denne utgivelsen av spytt ikke bare føre til ubehag - det er også hvordan parasitter og sykdommer overføre fra mygg til mennesker eller dyr.

Risikofaktorer

Myggstikk satt mange mennesker i fare for malaria, West Nile-viruset, denguefeber, gulfeber, flere varianter av hjernebetennelse og andre sykdommer. Malaria og gul feber er for tiden ikke et problem i Nord-Amerika, men begge sykdommene er produktive i Afrika og deler av Sør-Amerika. I Nord-Amerika, mygg noen ganger bære La Crosse encefalitt, Øst Equine encefalitt, Western Equine encefalitt, St. Louis encefalitt, eller West Nile virus. Mindre vanlig i Nord-Amerika, men fortsatt bekymring for noen sørstatene, er dengue feber.

Folk er ikke de eneste skapninger å lider av mygg-borne sykdommer - kjæledyr kan få hjerteorm mot mygg infisert med parasitten. Noen aktuelle loppe medisiner gi en viss beskyttelse mot mygg --- imidlertid bare hjerteorm preventatives tilby full beskyttelse mot hjerteorm. Det har også vært tilfeller av encefalitt og West Nile-viruset i kjæledyr, og andre dyr, bitt av mygg.

Identifikasjon

Det er ca 3.000 varianter av mygg over hele verden. Anopheles myggen er ansvarlig for overføring malaria. Culex mygg er de primære bærere av West Nile virus. (Se Resources for bilder.)

Time Frame

Innen noen få minutter til et par timer etter et myggstikk, vises bite klør og betennelse. Hvis myggen har overført West Nile eller annen sykdom, kan symptomene også vises i løpet av så lite som et par timer, men vanligvis flere dager passere før eventuelle symptomer.

Geografi

Mygg foretrekker varme temperaturer og må ha tilgang til stående vann for å avle. De bor hvor som helst som blir varm nok minst en gang i året. Minimumstemperaturen for mygg å utvikle er ca 50 grader Fahrenheit. Områder som ikke kommer over denne temperaturen, enhver årstid av året, sjelden har en mygg problem. Mesteparten av verden, derfor er hjem til mygg.

Betydning

Hvis den globale temperaturen fortsetter å øke, som noen forskere spår, vil myggen bli et større problem enn de allerede er. Vigilant mygg kontroll og personlige vernetiltak kan være nødvendig i flere regioner for å forhindre vanlige mygg-borne sykdommer. Ved hjelp av myggnett og myggmiddel, og unngå friluftsliv ved skumring og soloppgang er noen av de viktigste måtene du kan unngå myggstikk og sykdommene de overfører.