Digidexo.com

Om mononukleose

Om mononukleose


Mononukleose, også kjent som Mono og mononukleose, er en vanlig sykdom som oftest rammer ungdom og unge voksne. Siden viruset spres gjennom spytt, er det populært kjent som kyssing sykdom; er det imidlertid også spres via deling drikkeglass, bestikk og springvann.

Funksjon

Mononukleose forårsaket av Epstein-Barr virus. Dette viruset er en del av herpes familien og er også kjent som menneskelige herpesvirus 4. Mange mennesker som blir smittet med Epstein-Barr virus aldri vise symptomer, men 30 til 50 prosent av tiden Epstein-Barr viruset utvikler seg til mononukleose.
Det er anslått at nær 95 prosent av den voksne befolkningen i USA har vært utsatt for Epstein-Barr virus på enkelte punkt. Når viruset er inne i kroppen, angriper den B-cellene og replikerer i dem. Vanligvis tar det åtte uker fra det tidspunkt en person er smittet til den tiden de begynner å oppleve symptomer. Viruset blir deretter spredt seg til andre gjennom spytt.

Effekter

Epstein-Barr virus later mange effekter. Disse symptomene inkluderer vanligvis sår hals, feber, generell tretthet, en forstørret milt og røde og lilla flekker som kalles petekkier. I sjeldne tilfeller kan symptomer inkluderer problemer med å puste, en sprukket milt, forstørret lever og gulsott. Svært sjelden, kan personer med mononukleose utvikle en autoimmun sykdom som kalles autoimmun hemolytisk anemi, noe som fører til ødeleggelse av de røde blodcellene.

Identifikasjon

Identifisere en person som har kyssesyke vanligvis begynner med en vurdering av den enkeltes symptomer. Hvis en person ikke viser de karakteristiske symptomer på sykdommen, er det ingen grunn for en lege til å kjøre flere tester. Dersom man ut fra den enkeltes symptomer, mistenker en lege mono, er blodprøver gjort for å bekrefte diagnosen. Hvis blodprøven er funnet å ha minst 50 prosent av en hvit blodcelle kalles en lymfocytt, og minst 10 prosent atypiske lymfocytter, lymfocytter som er blitt utvidet, og deretter diagnosen er bekreftet.

Forebygging / løsning

Mononukleose går bort av seg selv etter et par måneder uten noen medisinsk behandling. Rikelig med hvile bidrar til å øke hastigheten på utvinning tid. I løpet av den første måneden av infeksjon, bør individer unngå kontaktsport og intens fysisk aktivitet fordi de kan føre til forstørret milt til å sprekke. Når aktiv infeksjon er redusert og en lege har bekreftet at milten er tilbake til normal størrelse, kan normale aktiviteter gjenopptas. For å redusere feber og smerte fra mono, kan enkeltpersoner bruke en over-the-counter smertestillende medikamenter.

Potensiell

For tiden er ingen av de resept herpes behandlinger har vært effektive mot Epstein-Barr-viruset. Et medikament, kalt valacyclovir, er blitt funnet å bidra til å redusere mengden av virus som finnes i et individ. Selv om dette ikke kurere mononukleose, gjør det redusere en persons symptomer.