Digidexo.com

Tann og tannkjøtt sykdommer

På sitt beste, kan sykdommer i tenner og tannkjøtt forårsake mindre irritasjon og minimal blødning. På sitt verste fall kan disse sykdommene forårsake tap av tenner, og alvorlige smertefulle og infeksjoner som kan spre seg til andre deler av kroppen. De progressive, ofte smertefulle, symptomer på disse sykdommene kan forebygges med konsekvent TLC og proaktiv omsorg.

Gingivitt

Dette er den mildeste form for tannkjøttsykdom. Gingivitt er preget av tannkjøtt som lett blør når du bruker tannbørsten; tannkjøtt som er øm, følsom og / eller hovne; og en generell mangel på komfort. Med gingivitt vil du sannsynligvis ikke oppleve betydelig smerte. Den skyldige: Bakterier i plakk som gjør tannkjøttet bli betent. Vanligvis årsaken er mangel på riktig oral hygiene, selv om det er noe genetisk og familiær tilbøyelighet mot disse type tannsykdommer i tillegg.

Periodontitt

Hvis du ikke klarer å være proaktiv med tannpleie og tannhelse, kan gingivitt gradvis forverres til den andre fasen av tannkjøttsykdom - periodontitt. På dette punktet plakk som tidligere hadde forårsaket mild ubehag og betent tannkjøtt har nå spredd seg til under tannkjøttet. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan bakterier i plakk faktisk ødelegge vev og bein, til slutt forårsaker tennene til å løsne.

Abscesser

Infeksjoner oppstår vanligvis når omsorg er mer reaktiv enn proaktiv. Ved tiden en tann har blitt abscessed, skaper en lomme full av puss i vev ved spissen av tannen problematisk, at tannen har allerede påført enten et hulrom eller en infeksjon. Hulrommet første dannes når bakterier i plakk skaper syre og deretter angriper emalje som beskytter tannen, noe som gjør tannen mer utsatt for trauma. Ubehandlet kan hulrommet fremgang å bli smittet eller abscessed. Abscessed tenner må enten trukket eller, hvis fanget tidlig nok, tannen kan bli frelst når en tannlege utfører en rotfylling.

Bruksisme

Denne tannrelatert sykdom er bedre kjent som tenner sliping eller knuger. Det forekommer ofte som du sover, og de som lider av det sannsynligvis ikke engang klar over at de gjør det. Ofte de med bruxism også lider av en utilbørlig bite, angst, stress og andre følelsesmessige forstyrrelser. Tennene sliping kan føre til mye slitasje på tann, smerter i kjeven og hodepine. Svaret på denne lidelsen er vanligvis å være utstyrt med en munn vakt, som er slitt om natten mens de med bruxism søvn.

TMJ

Det vitenskapelige navnet er kjeveledd syndrom, og det er vanligvis preget av kroniske smerter i ansiktet. Ledd, kjevemusklene og underkjeven bein arbeid i tandem for å skape bevegelser som tillater en å tygge mat eller snakke. Når noen av disse bevegelige delene ikke fungerer som den skal, det påvirker evnen til å tygge eller snakke. Det er flere behandlinger for TMJ, herunder bruk av munnen vakter, splinter å opprettholde riktig bite og selv kirurgi, der leddene i kjeven er erstattet med implantater.

Risikofaktorer

Den åpenbare risikofaktoren er enten mangel på munnhygiene eller en feilaktig løpet av munnhygiene og behandling. Ikke-så-åpenbare risikofaktorer for alvorlige sykdommer som periodontitt inkludere andre sykdommer, som diabetes, samt noen medisiner. Selv tidligere tannarbeid kan utløse mer tannarbeid hvis du for eksempel fyllinger er defekte. I tillegg bør genetikk ikke utelukkes. Genetics kan skape uregelmessigheter i tennene, inkludert feilaktig bit og mellomrom i tenner som kan føre til andre tyggegummi og tann-relaterte forstyrrelser.

Forebygging

For flertallet av ledende tenner og tannkjøtt-relaterte sykdommer, inkludert periodontal sykdom og infeksjoner, kommer forebygging i form av en tannbørste, tannkrem og tanntråd. I tillegg til å pusse tennene minst to ganger om dagen (og også bruk av tanntråd mellom tennene på en daglig basis), er det også anbefalt at du ser en profesjonell regelmessig for å holde deg oppdatert på cleanings og muntlig helseundersøkelser. På den måten du tar vare i egne hender, i motsetning til å vente til tannen er ødelagt eller smertefullt før det kan bli "bestemt". Du kan også spørre tannlegen din om dental tetningsmidler, som vil gi en viss beskyttelse mot syre oppbygging som bryter ned emaljen på tennene dine.