Digidexo.com

Hvor mye luft kan lungene Hold?

Hvert minutt, uten at du bevisst tanke, forteller hjernen din at kroppen til å ta opp oksygen. Selv om luften vi puster er hovedsakelig laget av nitrogen, er oksygeninnholdet det vi trenger mest. En sint pjokk kan holde pusten til han passerer ut. Oksygen er så viktig for oss at den sinte barnets kropp vil ta over, heller enn å la ham skade seg selv med langvarig oksygenmangel.

Lung Struktur

Når du puster inn gjennom munnen eller nesen, luften du tar i transportert til lungene gjennom et rør som kalles luftrøret, eller luftrør. Luftrøret deler seg i to rør, kalt bronkiene, noe som fører til to fotballstore lungene. Hver av bronkiene deler seg i enda mindre rør som kalles bronkioler, som fører til forskjellige deler av lungen. Bronkiolene bryte inn enda tinier rør som kalles alveoler, som er dekket med små blodkar kalt kapillærer.

Lungefunksjon

Hensikten med lungene er utveksling av gasser. Kroppene våre trenger oksygen for å fungere. Vi trenger også å utvise, eller puste ut, karbondioksid. Disse funksjoner utføres i lungene. Blodet blir oksygenert i alveolene, og karbondioksyd blir fjernet fra blodceller som skal pustes ut. En membran under våre lungene kalt membran kontrakter når vi puster inn, og utvides slik at vi kan presse luften ut igjen. Alt dette styres ubevisst av et senter i hjernen vår.

Kapasitet

Lungene våre er aldri helt tom for luft, selv etter at vi føler som om vi har pustet ut så dypt som mulig. Typiske målinger lungekapasitet tar ikke hensyn til liter eller så av luft som alltid forblir i lungene våre. En gjennomsnittlig voksen har en lungekapasitet på om lag fire og en halv liter. Voksne har en større kapasitet enn barn; hanner har vanligvis en større kapasitet enn hunnene. Det verktøy som brukes til å måle lungekapasiteten kalles et spirometer.

Helse

Kvaliteten på luften vi legger inn i lungene kan i stor grad påvirke deres effektivitet og generell helse. Forurenset luft eller sigarettrøyk svekke våre lungene evne til å fungere på topp. Sykdommer som astma, bronkitt og emfysem vil også påvirke lungekapasitet, i alle tilfeller gjør det vanskeligere for våre lunger for å fungere.

Forbedre lungekapasitet

En høyt utdannet idrettsutøver kan ha en lungekapasitet som stor på seks og en halv liter, nesten 50 prosent større enn en gjennomsnittlig voksen. Våre lungene kan trenes over tid for å ta inn mer oksygen som kroppen vår trenger det. Trening som øker lungekapasiteten kalles aerob trening. Øke kapasiteten av lungene vil bety at du trenger å puste færre ganger i et minutt for kroppen å få samme mengde oksygen som en person med mindre lungekapasitet.