Digidexo.com

Isjiassmerter Informasjon

Isjiasnerven er den lengste nerve i det menneskelige legeme. Når klemt, irritert eller betent, kan det føre til mindre til alvorlig smerte kalles isjias. Isjias vanligvis rammer personer i alderen 30 til 50, men kan forekomme i en tidligere alder hvis forårsaket av skade, eller senere i livet fra slitasje på rygg struktur.

Definisjon

Nerverøttene som går ut fra ryggmargen i korsryggen eller nedre del av ryggen, utgang gjennom sacrum og kombineres for å danne isjiasnerven. Denne nerven passerer mellom lag av muskler i setet, og fortsetter gjennom musklene på baksiden av låret, og gir nerveender for leggene. Isjias er betegnelsen som brukes for smerte som følge av irritasjon på isjiasnerven.

Symptomer

Isjiassmerter utspring i setet området og utstråler prikking, nummenhet eller en brennende følelse nedover baksiden av låret og inn i leggen. I noen tilfeller kan smerten strekke seg inn i sålen eller toppen av foten. Dette kan forekomme på hver side av kroppen, men vanligvis vil ikke påvirke begge sider samtidig. Det kan også være medfølgende smerte, vanligvis mindre signifikant, i den nedre ryggen. Smerten kan være sporadisk og minimal, men kan bli mer hyppige og intense, selv ødeleggende. Sittende, stående, løfte, bøye eller anstreng kan føre til økt ubehag.

Årsaker

Den primære årsaken til isjias er en herniated, svulmende eller sprukket plate i nedre korsrygg. Ryggen består av ryggvirvler adskilt av plater som tjener som polstring mellom benene. Platene kan sprekke (herniate), forårsaker den myke innmaten å bryte gjennom tøffere utsiden av platen og irritere nerverøtter som fører til isjiasnerven. Dette kan skje fra degenerasjon over tid eller fra skade, men ofte skjer uten noen åpenbar grunn.

Skivedegenerasjon og lumbar spinal stenose er assosiert med aldring, og kan føre til isjias smerte. Isthmus-spondylolisthesis, som er den fremre forskyvning av ryggvirvler, er en annen tilstand som kan resultere i isjias. Piriformis syndrom oppstår når piriformis muskel som strekker seg fra sacrum til hip komprimerer og irriterer isjiasnerven. Dette er vanligvis sett på folk som vanligvis står med føttene pekende utover eller i løpere som overdrive eller understretch piriformis muskelen. Minimal og sjelden hoftesmerter kan skyldes muskelspenninger, feil holdning, overdreven vekt eller graviditet.

Diagnose

Generelt, kan årsaken til isjias bli bestemt av en fysisk undersøkelse. En MR (magnetisk resonans), kan X-ray, CT eller electromyogram være nødvendig for å bekrefte problemet og avgjøre om kirurgi er nødvendig.

Behandling

Behandling for isjias er basert på det underliggende problemet og dens alvorlighetsgrad. I de fleste tilfeller vil avta inflammasjon og smerte vil forsvinne i 2 til 12 uker hvile uten annen behandling. Noen ganger er smertestillende eller muskelavslappende foreskrevet eller bedøvelsesmidler injiseres nær ryggmargen for å lindre ubehag. Fysioterapi kan også anbefales, som vil omfatte tøyningsøvelser samt kjerne-styrke øvelser. Hvis problemet ikke er korrigert etter 12 uker, hvis det er progressiv svakhet i bena, eller om inkontinens eller tarm dysfunksjon oppstår, kan kirurgi være nødvendig. Invasiv mikrokirurgi er en ganske ny teknikk som kan fjerne platen fragmenter uten å kutte huden, og dermed åpner for en raskere restitusjon og en kortere sykehusopphold.