Digidexo.com

Hva er tegn og symptomer på nyre forhold?

Hva er tegn og symptomer på nyre forhold?


Nyrene er kritiske organer som filtrerer avfall og væske fra blodet. Som alle organer, nyrene er mottakelige for sykdommer og anomalier. Det er viktig å gjenkjenne tegn og symptomer på visse vilkår og følge opp med din lege for å få riktig behandling.

Nyre infeksjon

Nyre infeksjoner starter ofte som urinveisinfeksjoner som reiser opp blæren og inn i nyrene. Dette er en alvorlig tilstand som krever umiddelbar medisinsk behandling, ifølge Mayo Clinic. De mest vanlige tegn på en nyre infeksjon inkluderer ryggsmerter, feber, hyppig vannlating og smerter ved vannlating. Kvinner er i mye større risiko enn menn for en nyre infeksjon. Noen mennesker med nyre infeksjoner vil også lider av hematuri, tilstedeværelse av puss og blod i urinen.

Nyrestein

Nyrestein dannes fra mineral og salter fanget inne i nyrene. Selv om behandling er ofte ikke nødvendig, kan passere en nyrestein være ganske smertefull avhengig av dens størrelse. I mange tilfeller, nyrestein er asymptomatiske før de passerer inn i ureter, røret hvor nyren og blæren kobler. På det tidspunktet, symptomer dukker opp, inkludert alvorlige ryggsmerter, smertefull vannlating, misfarget urin, feber, frysninger og kvalme.

Polycystisk nyresykdom

Polycystisk nyresykdom er preget av klynger av cyster som utvikler på nyrene. Ifølge Mayo Clinic, kan denne sykdommen tar mange år å utvikle med ingen tegn eller symptomer. Når symptomer oppstår, for eksempel høyt blodtrykk, hodepine, ryggsmerter, blodig urin eller en urinveisinfeksjon, indikerer de progresjon av sykdommen. I alvorlige tilfeller kan polycystisk nyresykdom føre til nyrestein og eventuelt nyresvikt.

Nyresvikt

Sviktende nyrer ikke lenger kan filtrere blod effektivt. Det er mange tegn på nyresvikt, men de fleste individer berørt vil ikke vite før organene har mistet mesteparten av sin funksjon. Tegn inkluderer høyt blodtrykk, tretthet, anemi, hodepine og problemer med søvn, vannlating og avføring.