Digidexo.com

Struktur og funksjon av testosteron

Struktur og funksjon av testosteron


Testosteron er det viktigste hormon bestemme seksuelle egenskaper hos menn. Testosteron avgjør om en baby vil utvikle seg til en jente eller en gutt. Hos menn er testosteron hovedsakelig produseres i testiklene. Hos kvinner er det først og fremst produseres i eggstokkene. Små mengder av hormonet produseres i binyrene hos begge kjønn.

Struktur og fysiske egenskaper

Testosteron er sammensatt av karbon, hydrogen og oksygen. Molekylvekten av testosteron er 288,4 og den kjemiske navn av hormonet er 17beta-Hydroxyandrost-4-en-3-on. Det skjer i form av faste krystaller eller krystallinske pulver og har en hvit eller svakt kremhvite farge.

Funksjoner

Hos menn spiller testosteron en rolle i utviklingen av de mannlige kjønnsorganene (penis og testikler), veksten av bein, produksjon av spermier, dypere stemme, utvikling av ansikts-og kjønnshår, samt sexlyst eller libido. Hos kvinner er testosteron antatt å spille en rolle i funksjonen av eggstokkene, benstyrke og seksuell adferd.

Effekter av overdreven Testosteron

Å ha overdreven naturlig forekommende testosteron er ikke et vanlig problem blant menn. Det meste av det som er kjent om effekter av overdreven testosteronnivå kommer fra studier utført på de som tar anabole steroider eller annen måte kunstig øke deres testosteronnivå. Høye nivåer av testosteron kan føre til en rekke problemer hos menn. Disse inkluderer høyt blodtrykk, høyt kolesterol, økt risiko for blodpropp, forhøyet risiko for hjerteinfarkt, skader på hjertemuskelen, forstørret prostata og leversykdom. I tillegg kan overdreven testosteron føre til lav sædkvalitet, krymping av testiklene og selv impotens. Blant kvinner, kan overdreven testosteron føre til mange av de nevnte problemene, samt en reduksjon i bryst størrelse og dypere stemme.

Effektene av lavt testosteron

Det er en rekke problemer forbundet med å ha testosteronnivå som er for lavt. I menn, kan problemer inkluderer tap av muskelmasse, benskjørhet (sammen med en økt risiko for brudd), irritabilitet, dårlig konsentrasjon og depresjon. I tillegg kan menn med lavt testosteronnivå lider av lav libido, redusert sædkvalitet, infertilitet og impotens. Blant kvinner kan lavt testosteron føre til lavere beinstyrke, lav libido og depresjon.

Sykdommer og betingelser som reduserer Testosteron

Hos menn, kan testosteronnivået reduseres med en direkte skade på testikler, strålebehandling og infeksjon eller tumorer i testiklene. I tillegg kan HIV / AIDS redusere testosteronnivåer hos menn. Hos kvinner, kan testosteronmangel være forårsaket av sykdommer i hypofysen, hypothalamus eller binyrene. I tillegg vil østrogenterapi redusere mengden av fri og aktiv testosteron i en kvinnes kropp.