Digidexo.com

Medisinering for tuberkulosebehandlingen

Tuberkulose er forårsaket av bakterier som vanligvis infiserer lungene, men kan skade andre deler av kroppen. Bakteriene spres ved nysing og hoste. Tuberkulose rammer omtrent to milliarder mennesker over hele verden, og kan være en sovende eller en aktiv infeksjon. Behandling er viktig fordi, når de er aktive, har tuberkulose en 60% dødelighet hvis pasienten forblir ubehandlet. Følgende medisiner brukes i kombinasjon for å behandle tuberkulose.

Isoniazid

Denne medisinen virker ved å drepe bakterier. Andre navn på denne medisinen er INH og Nydrazid. Isoniazid bør tas en til to timer etter et måltid. Pasienter bør unngå å spise mat som inneholder tyramin som sjokolade, øl og alderen ost. En vanlig bivirkning er perifer neuropati. Behandling kan ta måneder til år.

Rifampicin

Denne medisinen virker også ved å drepe bakterier. Andre navn på denne medisinen er rifampicin, Rifadin og Rimactane. Rifampicin gis i kombinasjon med andre anti-tuberkuløse medisiner. Pasienter bør ta denne medisinen en til to timer etter et måltid, men kan ta det med et fullt glass vann og mat hvis urolig mage oppstår. Vanlige bivirkninger er døsighet og oransje misfarging av kroppsvæsker. Denne misfargingen kan flekker kontaktlinser permanent.

Ethambutol

Denne medisinen begrenser veksten av bakterier. Et annet navn på denne medisinen er Myambutol. Ethambutol er også gitt i forbindelse med en annen anti-tuberkuløse medisiner. Pasienter kan ta denne medisinen med eller uten mat. Vanlige bivirkninger er svimmelhet, feber og hallusinasjoner. Hallusinasjoner, hvis erfarne, vil forsvinne uker til måneder etter seponering av medisinen.

Pyrazinamide

Denne medisinen virker ved å drepe bakterier. Vanlige bivirkninger er urolig mage, tretthet og hudens følsomhet for sollys. Pyrazinamide kan gis i kombinasjon med andre anti-tuberkuløse medisiner.

Advarsler

Unngå alkohol med disse anti-tuberkuløse medisiner. Isoniazid, Rifampicin og Pyrazinamide kan forårsake leverskader med symptomer som tap av matlyst, gulaktig fargetone til huden og øynene, mørk urin, generelle kroppen ubehag, feber, kvalme og oppkast. Disse symptomene bør rapporteres din lege umiddelbart. Du må fullføre hele behandlingsplanen foreskrevet av legen din for medisiner for å være helt effektiv.