Digidexo.com

Toddler & ervervet hjertesykdom

Toddler & ervervet hjertesykdom


Revmatisk hjertesykdom og Kawasakis sykdom er de to vanligste typene av ervervet hjertesykdom hos barn, ifølge University of California San Francisco barnesykehus. Mens Revmatisk hjertesykdom er oftere sett på barn i alderen fem og femten, kan det også påvirke yngre barn, inkludert småbarn. Kawasakis sykdom er mest vanlig hos barn under fem år, og er ofte observert hos småbarn.

Årsaker

Strep hals infeksjon, forårsaket av gruppe A streptokokker bakterier, har potensial til å avansere til revmatisk feber hvis den forblir ubehandlet. Revmatisk hjertesykdom er en mulig komplikasjon av revmatisk feber, der skaden er gjort på ventiler i hjertet, ifølge UCSF barnesykehus. Årsaken til Kawasaki sykdommen er ukjent. Nye tilfeller rapporteres oftere om vinteren og våren, og det er ofte sett i klynger. Noen forskere teoretisere at Kawasakis sykdom kan være forårsaket av en bakteriell eller viral infeksjon, men det er ingen bevis for at det er smittsomt.

Symptomer

Symptomene på revmatisk hjertesykdom variere fra sak til sak, og skade på hjertet kan ikke balanseføres. UCSF Children Hospital sier at utbruddet av symptomene er vanligvis to uker etter en ubehandlet halsinfeksjon, og kan omfatte: feber, sykdomsfølelse, hovne og røde leddene og utslett. Symptomene på Kawasakis sykdom består av feber, irritabilitet, utslett på overkroppen og kjønnsorganer, hovne lymfeknuter, og det som er kjent som jordbær tungen, hvor tungen er hoven og har fremtredende hevet støt.

Diagnose

Å diagnostisere enten revmatisk hjertesykdom eller Kawasakis sykdom, vil en lege utføre en fysisk undersøkelse og kan ta blod-og urinprøver. I tilfelle av mistanke om Kawasakis sykdom prøvene vil bli sjekket for uvanlig hvite blodceller; for mistanke om revmatisk hjertesykdom, vil de bli sjekket for bekreftelse av en fersk strep halsinfeksjon, ifølge UCSF barnesykehus. I begge tilfeller kan brystet røntgen, EKG og echocardiograms bestilles for å se etter tegn på betennelse i og rundt hjertet og blodårene.

Behandling

Behandling for Kawasakis sykdom begynner med høye doser intravenøs gamma globulins og oral aspirin. Symptomene kan forventes å avta raskt, hvoretter lav dose aspirin vil fortsette å gis for å redusere risikoen for blodproppdannelse. Revmatisk hjertesykdom behandling innebærer bruk av antibiotika, aspirin og av og til steroider. Ifølge UCSF barnesykehus, vil barna bli foreskrevet antibiotika for en periode på flere år etter akutt revmatisk feber for å hindre tilbakevendende infeksjoner.

Komplikasjoner

Både Kawasaki sykdom og revmatisk hjertesykdom er inflammatoriske tilstander. Kawasakis sykdom påvirker lymfeknuter, blodårer og hjertet. Det kan føre til betennelse i koronararteriene, forårsaker dem til å strekke ut og danne en hjerte aneurisme, ifølge Medline Plus. Revmatisk hjertesykdom påvirker kroppens bindevev, forårsaker betennelse spesielt i ledd og hjerte. Denne belastningen på hjertet kan føre til uregelmessige og potensielt farlige hjerterytme mønstre som kalles arytmi. Begge disse komplikasjoner vil kreve overvåkning i hele pasientens liv.