Digidexo.com

Er skallethet Genetisk?

Det er mange grunner til at menn og kvinner mister håret. Det kan være et medisinsk tilstand, slik som alopecia areata, eller bivirkning ved behandling, slik som kjemoterapi. Den vanligste årsaken til å miste håret er delvis genetisk. Hvis du er frisk, men gå skallet, er sjansen stor for at du har familiemedlemmer med samme problem. Skallethet kan arves fra begge sider av familien. Det er ikke en hvilken som helst ett gen som får folk til å miste håret, men heller en kombinasjon av faktorer. På grunn av dette, kan skallethet noen ganger hoppe over en generasjon.

Årsaker

Den vanligste type skallethet er mann (eller kvinne) mønster skallethet. Det er forårsaket av dihydrotestosteron, eller DHT. DHT kommer fra en androgen, et mannlig hormon som finnes i både menn og kvinner. DHT binder seg til hårsekken reseptorer. Som et resultat, blir håret tynnere, noe som gjør det mer sannsynlig å falle ut. Jo mer DHT det er i blodet, jo mer sannsynlig er det å miste håret. Etter hvert vil hårsekkene visne bort.

Mindre vanlige årsaker til skallethet inkluderer alopecia areata, anemi, skjoldbrusk forhold, endringer i hormoner, stress, hodebunn sopp og enkelte reseptbelagte medisiner.

Typer

Hodebunnen inneholder ca 100.000 hår. Det er normalt å kaste rundt 100 hår om dagen. Med mannlig mønster skallethet, trekker hårfestet fra pannen til alt som er igjen er den særegne hestesko av håret rundt på baksiden av hodet. En fjerdedel av menn utsatt for mannlig mønster skallethet begynner å miste håret før fylte 30. I en alder av 60, rundt to tredjedeler er enten skallet eller allerede skallet.

Med kvinnelig mønster baldness, det er en samlet tynning av hår. Sjampo som er jevnt fordelt over hele hodet, i stedet for i et bestemt område.

Genetikk

Arvelig hårtap er kjent som androgenetic alopecia. Mens det er klart genetisk, det er ikke et enkelt gen som garanterer at noen vil gå skallet. En studie 2008 fant at et gen på X-kromosomet, EDA2R, kan spille en viktig rolle i mannlig mønster skallethet. Menn arver sin X-kromosom fra sine mødre, noe som betyr at genet er gått gjennom morslinjen. Men en kvinne arver en X-kromosom fra sin far, så vel som deres mor. Andre gener som kan spille en rolle i hårtap er ikke kjønnsbundet.

Behandlinger

Det finnes ingen kur for skallethet, men det finnes behandlinger. Noen aktuelle medisiner, for eksempel Minoxidil, kan bremse hårtap. De må brukes kontinuerlig. Når en person slutter å bruke produktet, fortsetter hårtap i samme tempo som før. Et stoff som kalles Finasterid er også blitt vist å forsinke hårtap, og til og med vokse hår. Det også, må brukes kontinuerlig. Hårtap behandlinger er ikke tilgjengelig uten resept.

Dekker opp

Selv om det er vanlig, noen menn finne skallethet pinlig. Dette er enda mer sant for kvinner, siden kvinnelige mønster skallethet er mindre vanlig enn mannlig mønster skallethet. Tupeer og parykker har blitt brukt i århundrer for å skjule hårtap. Hårtransplantasjon er en mer drastisk og kostbar løsning, som kan ha blandede resultater. Noen menn tar den andre veien og barbere hodet helt, slik at det virker at skallethet er et valg. Dessverre, dette er ikke et alternativ for de fleste kvinner.