Digidexo.com

Forskjeller mellom Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom er kroniske tilstander som varer i mange år og kanskje tiår. Foreløpig årsakene til begge sykdommer er ukjent. Imidlertid, en sikkerhet med begge sykdommer, er at det er en unormal aktivitet i immunsystemet i tarmen. Begge sykdommer er ansett som inflammatoriske tarmsykdommer.

Definisjon

Ulcerøs kolitt er en sykdom i slimhinnen i tykktarmen. Det fører til betennelse og sår i det øverste laget av tykktarmen; det påvirker også endetarmen. Crohns sykdom, på den annen side, er en inflammatorisk sykdom som kan påvirke hele tarmsystem. Det kan angripe hvor som helst fra munn til anus, men normalt angriper tynntarmen.

Årsaker

I begge ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, synes den viktigste årsaken til å være en unormal aktivering av immunsystemet i tarmen. Det antas at immunsystemet feil bakterier, mat og andre stoffer som inntrengere. Disse innvandrerne blir deretter angrepet, forårsaker betennelse, noe som fører til sår og skade på tarmen.

Symptomer

Symptomene på ulcerøs kolitt inkluderer abdominal kramper, hyppig, løs avføring, tap av kontroll over tarmfunksjonen, feber, søvnighet og vekttap. Crohns sykdom har lignende symptomer som inkluderer mage smerter, hyppig diaré, vekttap og munnsår. Det kan være flare-ups med Crohns sykdom som er forårsaket av infeksjoner, hormonelle endringer, røyking og stress.

Risikofaktorer

Ulcerøs kolitt begynner vanligvis mellom 15 og 30, selv om det kan starte mellom 50 og 70; forekomst i eldre år er mindre vanlig, men hvis det starter i disse senere årene, skjer det mer med menn. Slektshistorie og etnisk bakgrunn spiller en del i begynnelsen av sykdommen.
Med Crohns sykdom, gener, immunsystemet og miljø er viktige risikofaktorer.

Tester

Blodprøve vil bli tatt for begge forholdene, som sjekker for anemi eller en høy hvite blodceller som indikerer en betennelse som skjer et sted i kroppen. Avføringsprøver blir deretter testet. En ytterligere test omfatter røntgen. Den endelige test er en kolonoskopi der en lang, fleksibel, lysende rør er satt inn i anus. Legen tester for blod og / eller inflammasjon.

Behandling

Den mest effektive behandlingen for ulcerøs kolitt og Crohns sykdom inkluderer reseptbelagte medikamenter. Når dette mislykkes å lindre symptomer, kirurgi kan utføres.