Digidexo.com

Om kneskader

Kneet er en av de mest kompliserte leddene i kroppen. Skade på en av leddbånd kan føre til et kne forstuing. Typen og graden av et kne forstuing avhenger av plasseringen og alvorlighetsgraden av skaden. Kneskader er en av de vanligste typene av idrettsskader, ofte ender karrieren til profesjonelle idrettsutøvere.

Misforståelse

En forstuing er ikke det samme som en belastning. En stamme er en type skade som oppstår i muskel eller i senen som festes i muskelen til et bein. En forstuing er en type skade som skjer med et ligament. Leddbånd er likt i utseende og sammensetning til en sene, men ikke legge til en muskel. Leddbånd bare feste bein til bein, og er først og fremst brukes til å stabilisere en felles, i stedet for å flytte den.

Identifikasjon

Leddbånd er de sterke, fibrøse band som kobler bein til bein å hjelpe styre retningen og grad av bevegelse i et ledd. Det er fire leddbånd som stabiliserer kneleddet. Den fremre korsbånd, eller ACL, begrenser bevegelse fremover i leggen. Den bakre korsbånd, eller PCL, hindrer skinnebenet glir for langt bakover. Den mediale leddbånd, eller MCL, går langs innsiden av kneleddet, mens den laterale leddbånd, eller LCL, går langs utsiden av kneet; disse to leddbånd forhindre side-til-side-glide av låret over skinnebenet.

Typer

Det er fire grader av forstuing. Den første grad involverer bare overstrekking av ligament som kan eller ikke kan føre til en mindre tåre. Annengrads forstuing er en rift i leddbåndet som er alvorlig, men ikke helt rive leddbånd i to deler. Den tredje grad forstuing er når ligament er fullstendig ødelagt. Den fjerde forstuing bryter ligament og skader bein ligament var festet til.

Funksjon

Den vanligste typen av kneet forstuing kalles en ACL skade. Skaden oppstår når kneet er tvunget bakover, enten i en stor hendelse eller med repeterende bevegelser som slites ned leddbånd over tid. Når ACL er forstuet, fører det til at kneet til å gi ut og lar kneleddet å gli. Ustabiliteten gjør svingbevegelser vanskelig. Enhver utøver som må være i stand til å gjøre brå svinger trenger en fungerende ACL. Kvinner har en tendens til å være åtte ganger mer sannsynlig å opprettholde en ACL skade enn menn. Rehabilitering og ofte kirurgi er nødvendig for å reparere ACL forstuinger.

PCL forstuinger er mindre vanlig og ofte gå udiagnostisert. Disse skadene oppstår når kneet er tvunget til å bøye utover sin normale bevegelsesutslag. Som faller ned på knærne kan forårsake PCL skade. I likhet med ACL forstuing, fører til en PCL kneleddet å bli ustabil. PCL forstuinger er vanligvis behandles med rehabilitering. Kirurgi er kun vurderes dersom andre strukturer i kneet har blitt skadet i tillegg.

MCL forstuing oppstår når noe påvirker utsiden av kneet, slik at kneet til vinkelen medialt. Dette blir ofte sett i fotball når en idrettsutøver blir klippet i kneet. Vanligvis hvis MCL er sprained, ett eller flere av de andre er skadet leddbånd i tillegg. Kirurgi er nesten aldri gjort for en MCL forstuing, men rehabilitering er omfattende og kan ta så lenge som fire måneder.

LCL er nesten aldri skadet i et kne forstuing.

Forebygging / løsning

For å unngå kneskader, warm-up og kule ned strekninger er viktig. Verneutstyr og wraps kan bidra til å stabilisere kneledd under sport. Styrke og bevegelighetstrening kan også hindre kneskader ved å gjøre leddbånd mer motstandsdyktige mot skade.

Advarsel

Etter et kne forstuing oppstår det første kurset av behandling er referert til som RICE: hvile, is, kompresjon og høyde. Hevelsen kan ta noen dager å avta. Evaluering av en lege vil avgjøre hvilke leddbånd ble skadet og i hvilken grad. Immobilisering med en rollebesetning av bandasje inntil skaden leges er neste trinn. Rehab følger når skaden har hatt en sjanse til å helbrede.