Digidexo.com

Hva er årsaken til hovne øyelokk?

Hevelse og betennelse på øyelokkene kan ha en rekke årsaker. De fleste av disse årsakene er relativt godartet. Av og til hevelse er et symptom på en alvorlig sykdom. Hevelse skjer som et resultat av irritasjon på membran belegg på innsiden av øyelokket. Denne membranen tjener det formål å beskytte øyet fra bakterier og andre fremmedlegemer.

Allergier

En allergisk reaksjon er resultat av et immunsystem reaksjon som er urettmessig alvorlig. Immunsystemets funksjon er å beskytte kroppen mot skadelige stoffer. I tilfelle av allergi immunsystemet reagerer til en oppfattet trussel. Allergiske reaksjoner ofte føre øyelokkene til å hovne opp og øynene å klø og godt opp med tårer. Andre symptomer på en allergisk reaksjon inkluderer hevelse i halsen, nysing, rennende nese og elveblest (kløende røde flekker på huden).

Noen vanlige allergener er kjæledyr dander, pollen, støv, mugg og enkelte matvarer.

Herpes

Herpes er forårsaket av herpes simplex virus. Det overføres ved seksuell kontakt med en infisert person. Herpes viruset kan forårsake hovne øyelokk samt forkjølelsessår og genital ubehag.

Konjunktivitt

Conjunctiva er et stoff som linjer og beskytter øyelokkene. Øyekatarr er en generell term som brukes for å beskrive irritasjon av conjunctiva. Denne irritasjonen kan være forårsaket av en rekke ting, men utfallet er hevelse av øyelokkene. Øyekatarr er vanligvis forårsaket av infeksjon, og det er svært smittsomt. Symptomer består av rødhet og hevelse rundt øynene og gul utflod fra tårekanalene.

Nyresykdommer

Visse nyresykdommer føre til hevelse i øyelokkene. Én slik lidelse er nefrotisk syndrom.
Nefrotisk syndrom er en lidelse som er sekundær til andre sykdommer. Det er et resultat av skade på nyrene ved andre sykdommer.

Nefrotisk syndrom kjennetegnes ved et fall i blodproteinnivåer og et hopp i proteinnivået i urinen. Det kan bli hjulpet ved å behandle sykdom som utløste ubalansen i protein nivåer. Nefrotisk syndrom er ofte forårsaket av diabetes.

Noen andre symptomer på denne sykdommen er hovne hender og føtter, væskeretensjon og appetitt tap.
Glomerulonefritt er en nyresykdom preget av hevelse. Det er en sjelden sykdom, karakterisert ved at kroppen ikke produserer nok urin.

Noen symptomer på Glomerulonefritt er hovne øyelokk og ansikt, høyt blodtrykk, feber, hodepine og væskeretensjon.

Stye

En stye er en abscess rundt en øyenvippe som forårsaker betennelse. Bakterier inn i øyelokket gjennom øyen follikler. Symptomer på en stye er rødhet, hevelse, en synlig abscess og smerte på stedet av hevelse.