Digidexo.com

Årsaker til en forstørret lever og milt

Samtidig utvidelse av både lever og milt er referert til som hepatosplenomegali. Denne lidelsen er vanligvis oppdaget av en helsearbeider i løpet av urelaterte diagnostisk testing. Symptomer kan ikke være spesifikke og pasienten er vanligvis uvitende om sin eksistens. Leveren og milten er viktig for mange kroppsfunksjoner og dermed påvirket av tusenvis av vilkår, lidelser og sykdommer. Det er imidlertid noen årsaker som er mer vanlig å uorden enn andre.

Skrumplever

Cirrhose i leveren er en vanlig årsak til en forstørret lever og milt. Skrumplever stammer fra en rekke årsaker, inkludert overskytende alkoholforbruk, viral hepatitt og spesifikke genetiske lidelser. Skrumplever innebærer utskifting av sunt leveren vev av arrvev. Når arrvev har overtatt sunt levervev, leveren er ute av stand til å fungere på riktig måte på grunn av mangelen på blodstrøm. Vanlige symptomer på skrumplever inkluderer tap av appetitt, væskeretensjon, gulsott (gule øyne og hud), gastrointestinale-veisproblemer, abdominal hevelse og mørk urin.

Kronisk hepatitt C

Kronisk hepatitt C kan også føre til lever og milt utvidelse. Hepatitt C, en viral infeksjon leveren, blir overført gjennom infisert blod. Dens symptomer er i hovedsak relatert til milten og leverproblemer det forårsaker, inkludert gulsott, oppkast og kvalme, magekramper, feber og mørk urin.

Non-Hodgkins lymfom

Non-Hodgkins lymfom er en type kreft som påvirker lymfeknuter og lymfesystemet. En av de bivirkninger av sykdommen progresjon er svellingen av begge disse organene. Sterke smerter, så vel som lever og nyre-infeksjoner, er andre symptomer på senere stadier av denne type kreft.

Leukemi

Leukemi, en type kreft som involverer hvite blodceller, er en årsak til en forstørret lever og milt, så vel som ømhet av begge organer. Leukemi kan føre til beslektede nyre-og leversykdommer i tillegg til hepatsplenomegaly.

Sigdcelleanemi

Sigdcelleanemi stammer fra en genetisk forstyrrelse som forårsaker feilaktig dannelse av røde blodceller. I tillegg til å forårsake en forstørret lever og milt, kan det også føre til gulsott, hovne hender og føtter, tretthet, svakhet, alvorlige synsproblemer og magesmerter.