Digidexo.com

Hva er behandlingen for Hemochromatosis?

Hemokromatose er en arvelig lidelse der kroppen absorberer for mye jern. Det overskytende jern kan avsettes i hvilken som helst organ, men har en tendens til å akkumuleres i leveren, hjertet og bukspyttkjertel. I sine senere stadier, kan hemokromatose utvikle seg til alvorlige sykdommer og til slutt føre til hjertesvikt. Behandling kan fjerne jern, men det gjør ikke kurere sykdommen.

Definisjon

Som bærer av oksygen i de røde blodcellene, jern spiller en kritisk rolle i kroppen, og er et næringsstoff trenger vi å inkludere i kostholdet. Når vi spiser mat som inneholder jern, kroppen absorbere omtrent 10 prosent av den. Resten er fanget i spesielle celler som lagrer det i slimhinnen i tarmen til naturlig Shedding av cellene skjer noen dager senere og jern forlater kroppen. Personer med hemokromatose absorbere omtrent 30 prosent av jern de svelges, og dette er en overbelastning av jern som kroppen ikke er i stand til å håndtere. Det overskytende jern ender opp i vev av viktige organer, spesielt i leveren. Når det, kan det ikke være naturlig eliminert fra kroppen. Jernmalm skader organer og til slutt de ikke kan fungere skikkelig. Primær hemokromatose er arvelig, men sekundær hemokromatose kan være forårsaket av andre sykdommer. Ifølge Mayo Clinic, er det en av de vanligste arvelige lidelser i USA

Symptomer

Symptomene vanligvis ikke vises før rundt en alder av 30 til 50 hos menn og etter fylte 50 hos kvinner. Når de dukker opp, kan de være generell, slik som tretthet og magesmerter. Andre symptomer inkluderer leddgikt, lav funksjon i skjoldbruskkjertelen, høyt blodsukker og ingen menstruasjon.

Komplikasjoner

I senere stadier av ubehandlet hemokromatose, alvorlige forhold utvikler seg. Overskudd av jern i leveren kan forårsake permanent arr, som kalles cirrhose. Den cirrhose kan da føre til andre komplikasjoner slik som en opphopning av væske i magen, toksiner som påvirker kognitiv funksjon og leversvikt. Risikoen for å utvikle leverkreft øker også. Skytende nivåer av jern i hjertet kan føre til en uregelmessig hjerterytme eller hjertesvikt, og for mye jern i bukspyttkjertelen kan forårsake diabetes. Overskudd av jern i huden får den til å snu bronse eller grå.

Behandling

Behandlingen kan ikke helbrede sykdommen, men det kan redusere den mengde jern, og forhindre eller forsinke organskade. Den primære behandling er terapeutisk blodprøvetaking sammen med passende behandling av eventuelle komplikasjoner. Jernkelateringen, som bruker en medisin som binder seg med jern og hjelper bære den ut av kroppen, kan være et alternativ for pasienter som ikke tåler blodprøvetaking.

Terapeutisk blodprøvetaking er akkurat som å gi blod. Litt etter litt, blod er fjernet inntil jernet når et normalt nivå. Mengden av blod fjernet avhenger av alder, generelle helse og underliggende komplikasjoner, men når behandlingen begynner om en halvliter blod vil bli fjernet en gang eller to ganger i uken frem til nivåene er normale. Etter at behandling må fortsette - for resten av den persons liv - men frekvensen er redusert til 4-6 ganger årlig.

Livsstilsendringer

Den viktigste livsstilsendring er å unngå å drikke alkohol fordi når det kombineres med et overskudd av jern, vil resultatet bli enda mer leverskade. Endring i kostholdet vil også bidra til å opprettholde sunne jern nivåer. Pass på å unngå matvarer som inneholder mye jern og ikke tar multivitaminer som inneholder jern. Også begrense mengden av vitamin C i kosten fordi det hjelper kroppen absorbere jern.