Digidexo.com

Optiske Linsetyper

Optiske Linsetyper


Optiske linser har blitt brukt i århundrer. Teleskop, kikkerter, briller og mikroskoper har alle hjulpet oss til å se bedre enn vi kan med det blotte øye. Objektiver fokusere bjelker av lasere vi er avhengige av å spille våre CDer og DVDer. Objektiver samle lys av fagene vi fotografere. Objektiver korrigere vår syn. Det er trygt å si at hvis vi ikke har linser, ville vi ikke være så avansert som vi er akkurat nå.

Akromatisk objektiver

Achromats er laget av to eller flere linser som er festet i forhold til hverandre ved montering eller sement. Achromats er en vanlig type visning linse. Linsene omfatter en Akromat er korrigert for kromatisk aberrasjon i to bølgelengder. Disse er ofte referert til som akromatisk objektiver. Achromats er spesielt utviklet for bruk i ultrafiolett, synlig og infrarødt spektrum. Achromats er ikke symmetrisk, i den må settes i riktig rekkefølge, forfra og bakover. Hvis ikke riktig installert, vil bildet bli forvrengt dårlig.

Sylindriske linser

Sylindriske linser, som navnet antyder, har minst en eller flere flater som er sylindrisk i form. Sylindriske linser benyttes for å korrigere astigmatisms, eller i tilfelle av avstandsmålere, for å skape en astigmatisme å strekke et punkt av lys inn i en linje. Sylindriske linser kan ha en anti-reflekterende belegg for å bedre overføring av lys.

Sylindriske linser kan være i Plano-konveks eller plano-konkave typer. Plano-konvekse linser er av en positiv brennvidde gjør dem samle og fokusere lyset, mens plano-konkave linser er av negativ brennvidde og spre og redusere lys.

Fresnellinser

En Fresnel-linse er en plano-konkav eller plano-konveks linse som er flat på den ene siden og har konsentriske ringer skåret inn i den. En vanlig bruk for Fresnellinser er spotlights. Som sylindriske linser, kan Fresnels være positiv eller negativ i brennvidde. Fresnels utviklet for bruk i infrarøde programmer er utviklet for bruk i 750nm (nanometer) til 2500nm bølgelengde. Fresnels beregnet for synlig lys anvendelser er konstruert for bruk i 380 nm bølgelengde på 750nm, og Fresnels beregnet for bruk i ultrafiolett anvendelser er konstruert for bruk i 4nm til 380 nm bølgelengder.