Digidexo.com

Rabdomyolyse hos barn

Rabdomyolyse er en tilstand der muskelceller bryte ned, slippe en potensielt skadelig protein som kalles myoglobin i blodet. Myoglobin og dets biprodukter kan svekke nyrefunksjonen. På grunn av dette, er rabdomyolyse en ledende årsak til akutt nyresvikt hos barn.

Årsaker

De viktigste årsakene til rabdomyolyse hos voksne omfatte traumer, overdreven fysisk anstrengelse og inntak av giftstoffer eller medisiner. Hos barn, de viktigste årsakene til rabdomyolyse er virusmuskel infeksjoner, traumer og arvelige lidelser. Barn med kroniske tilstander som astma, diabetes og skjoldbrusk problemer har økt risiko for å utvikle rabdomyolyse.

Funksjoner

De fleste barn med rabdomyolyse stede med generalisert muskelsvakhet, muskelsmerter (en tilstand som kalles myalgi) og ømhet. Barn med rabdomyolyse har mørkt eller cola-farget urin. Dette skjer fordi nyrene forsøk på å skille ut det overskytende myoglobin i blodet, og myoglobin har en mørk-farget pigment i sin kjemiske sammensetning.

Barn kan presentere seg med andre, ikke-spesifikke symptomer som tretthet, kvalme, oppkast og leddsmerter. De typiske symptomer på muskelskader, mørk urin og nyreinvolvering vises ikke på samme tid i de fleste barn.

Effekter

Laboratorieprøver er nødvendig for å diagnostisere rabdomyolyse. En av de mest nyttige testene er CK blodprøve. CK står for kreatin-kinase, et protein som er tilstede i muskelceller. En økning i nivået av kreatinkinase i blod signaler muskelskader. Også viktig er påvisning av myoglobin i urinen og teste for barnets nyrefunksjon, for å sørge for at akutt nyresvikt er ikke forekommende.

Forebygging / løsning

Barn med rabdomyolyse krever kraftig væsketerapi, vanligvis med intravenøse væsker, for å spyle ut myoglobin i blodet. Det er også viktig å fjerne eventuelle årsaker til pågående muskel sammenbrudd. Dersom urinen er ikke produsert i tilstrekkelig mengder med væsketerapi, andre legemidler, diuretika, kan brukes. I alvorlige tilfeller er dialyse nødvendig å behandle nyre-svikt.

Advarsel

Muskelceller også inneholde høye nivåer av kalium. Under muskel sammenbrudd, kan kaliumnivå i blodet øke. Dette kan føre til livstruende tilstander, inkludert unormal hjerterytme. Andre potensielle elektro problemer inkluderer hypokalsemi (unormalt lavt kalsium i blodet) og hyperfosfatemi (unormalt høye nivåer av fosfat). Disse forholdene forsvinner vanligvis når årsaken til muskelnedbrytning går unna, og barnet er godt hydrert.