Digidexo.com

Epididymitt Infeksjon

Bitestikkelen er røret plassert på toppen og baksiden av testiklene. Bitestikkelen lagrer sperm mens den modnes. Når bitestikkelen blir betent eller hovne, er tilstanden kalles epididymitt. Hvis betennelsen blir verre, kan det også påvirke testiklene. Epididymitt kan påvirke menn i alle aldre, men det er mer utbredt hos menn mellom 19 og 35 år.

Årsaker

Den vanligste årsak til epididymitt i eldre menn og barn er en bakteriell infeksjon som skyldes blæren eller uretra. I seksuelt aktive menn yngre enn 35, den vanligste årsaken til epididymitt er en seksuelt overført sykdom som gonoré. Et stoff som kalles amiodaron ---- brukes i behandling av arytmi ---- kan også føre epididymis å bli opphisset. Kjemisk epididymitt er en tilstand som er forårsaket av tilbakestrømning av urin i bitestikkelen. I sjeldne tilfeller kan forhold som soppinfeksjoner, tuberkulose og syfilis, også forårsake epididymitt. Du har større risiko for å utvikle epididymitt hvis du ikke er omskåret, seksuelt promiskuøse eller du har en historie med urinveisinfeksjon.

Symptomer

De vanligste symptomer på epididymitt er økt følsomhet i testiklene, mild feber og frysninger. Andre symptomer kan være hoven pung, bekken eller magesmerter, lyskesmerter, smertefull ejakulasjon, smertefull vannlating, klump i testikkel, urethral utflod, smerte i testiklene forsterket av avføring og blod i sæd. Naturen av symptomene avhenger av årsaken til epididymitt.

Komplikasjoner

Når betennelse i bitestikkelen når testiklene, er tilstanden kalles epididymo-orchitis. Behandlingen for epididymo-orkitt er den samme som for epididymitt. Annen komplikasjon av bitestikkelen inkludere kroniske epididymitt, pus-fylt scrotal abscesser, testiklene krymper, scrotal fistel og infertilitet i sjeldne tilfeller.

Behandling

En kombinasjon av anti-inflammatoriske medikamenter og antibiotika som ciprofloksacin og doksycyklin er den mest effektive behandling for epididymitt. Sengeleie, heve pungen, og bruke is til det berørte området bidrar også til å redusere betennelse. Amiodarone-indusert epididymitt kan behandles ved å redusere dosen av amiodaron. Antibiotika virker kanskje ikke i tilfelle av kroniske bitestikkel eller bitestikkelen forårsaket av tuberkulose. I et slikt tilfelle tilfeller kan kirurgisk fjerning av bitestikkelen være nødvendig.

Forebygging

Du kan forhindre epididymitt forårsaket av seksuelt overførbare sykdommer ved å praktisere sikker sex; bruker kondom når det er mulig og begrense deg til en seksuell partner om gangen. Hvis du er diagnostisert med epididymitt, må din seksualpartner også testes for å unngå fremtidig overføring av en STD. Du bør også unngå sex før bitestikkel betennelse går unna.