Digidexo.com

Seratonin og irritabel-tarm syndrom

Irritabel tarm-syndrom er en vanlig lidelse. Likevel, mange mennesker aldri søker medisinsk behandling for det, ifølge Mayo Clinic. Legemidler som påvirker serotoninnivået (for det meste antidepressiva) kan tilby noen lettelse for IBS symptomer. Det er ingen enkelt stoffet til å behandle alle IBS symptomer, så noen ganger kan det være prøving og feiling. Dersom ett medikament ikke virker, bør du kontakte legen din om et annet alternativ.

Serotonin og IBS

To av triggere for irritabel tarm syndrom er stress og angst. Økende serotoninnivået i hjernen kan bidra til å kontrollere angst (særlig relatert til depresjon) og i sin tur bidra til å avlaste IBS symptomer. Konsultere legen din om et medikament som påvirker serotoninnivået ville være en god behandling for deg. Ifølge HelpForIBS.com, faktisk "nittifem prosent av alt serotonin i kroppen er funnet i tarmen, ikke hjernen." Så effekten av antidepressiva er ofte følt i tarmen, også.

Om Serotonin

Serotonin er et signalstoff. Dette betyr at det bidrar til å videresende meldinger fra ett område av hjernen til en annen. Ifølge PsychCentral, kan serotonin påvirker "humør, seksuell lyst og funksjon, appetitt, søvn, hukommelse og læring, temperaturregulering og noen sosial atferd." En ubalanse i serotoninnivåer er antatt å føre til depresjon. Det kan også føre til panikkanfall, angst og tvangslidelser. Tallrike antidepressive medisiner arbeide for å øke serotoninnivået i hjernen. De er kjent som SSRI (selektive serotonin reopptakshemmere) eller SNRI (serotonin og noradrenalin reopptakshemmere).

Om IBS

Irritabel tarm-syndrom (IBS) påvirker tykktarmen. Symptomene kan være ubehagelig, men IBS vanligvis ikke føre til varig skade på tykktarmen. Ifølge Mayo Clinic, er årsaken ikke kjent. Tilstanden er ofte kontrollert ved å endre kosthold og livsstil. Redusere stress kan også bidra til å bekjempe symptomer. Noen leger anbefaler fibertilskudd, anti-diaré medisiner eller antibiotika for å behandle symptomer. Antidepressiva er et annet alternativ, og mange av disse påvirker serotoninnivået.

Symptomer

Ifølge Mayo Clinic, kan symptomer inkluderer kramper, magesmerter, oppblåsthet, gass, diaré og forstoppelse. Noen mennesker lider av IBS kan gå glipp av flere arbeidsdager enn de som er friske. De kan kansellere planer fordi de ønsker å unngå sosiale situasjoner, og deres sexliv kan forringes på grunn av ubehag av IBS. Alle disse situasjoner kan føre til depresjon.

Advarsel

Når for mye serotonin akkumuleres i kroppen din, kan du utvikle sorotonin syndrom. Ifølge Mayo Clinic, symptomer inkluderer skjelving, diaré, feber og kramper. Denne sykdommen kan være dødelig hvis den ikke behandles.