Digidexo.com

Nyrearteriestenose Symptomer

Nyrearteriestenose oppstår når nyrearterien (arterien som grener fra hjertet til nyrene) begynner å begrense og blokkere blodtilførselen til nyrene. Andre problemer som kan oppstå fra nyrearteriestenose er forhøyet blodtrykk og nyresvikt. Dette kan potensielt være en livstruende tilstand.

Årsaker

Åreforkalkning er den viktigste årsaken til nyrearteriestenose. Dette skjer når blod fartøy vegger begynner å begrense og herde. Andre årsaker som fører til nyrearteriestenose er diabetes, røyking, alder og høye kolesterolverdier. Det finnes to former for nyrearteriestenose: unilaterale og bilaterale. Unilateral er der kun den ene siden av den renale arterie er smalere til en av nyrene. Denne tilstanden fører til alvorlig hypertensjon. Hvis ikke behandles, kan hypertensjon påvirke den andre nyren. Når begge sider av arterien er innsnevring (bilateralt), vil det føre til nyresvikt. Det har blitt funnet at nyrearteriestenose er den fremste årsak til renovaskulær hypertensjon eller RVHT.

Symptomer

Det er flere indikatorer som du kanskje har nyrearteriestenose. Vannretensjon er ett symptom. De berørte når du beholde væsker områdene er hender, ansikt, ben og i føttene. Disse områdene vil ha en hoven utseende. Høyt blodtrykk kan også være en indikasjon. Andre ting å se etter er en merkbar nedgang eller foaminess i urinen din, og blir lett andpusten. Det er også noen mennesker som har flash lungeødem (FPE), som er når lungene begynner å fylles med væske raskt fordi hjertet ikke sirkulerer det.

Aldersgruppe

Nyrearteriestenose er oftest funnet hos personer over 50 år Denne gruppen er mer sannsynlig å ha aterosklerose, eller innsnevring og herding av blodårene. Personer under 50 år vanligvis utvikle nyrearteriestenose grunn fibromuscular dysplasi (FMD), som er en sykdom som fører til at blodårene i nyrene for å bli blokkert. FMD er mer vanlig hos kvinner fremfor menn.

Diagnose

Det er flere tester som anvendes for å diagnostisere nyrearteriestenose. En av de mest vanlige og nøyaktige tester som er tilgjengelige er en angiografi. Angiografi viser en x-ray syn på blodårene. Andre tester som brukes for dianosis er MRA, CAT scan og ultralyd. Det er også funksjonelle tester som er bruk i kombinasjon med røntgenbilder for å sikre nøyaktighet, og disse testene inkluderer utfører en renogram, eller en reninaktivitet test.

Behandling

Det første skritt i behandling av nyrearteriestenose blir foreskrevet hypertensjon medisiner for å få kontroll over blodtrykket. Andre former for behandling kan omfatte kirurgi for å utvide blodårene, og bruk av diuretika for å redusere væskeretensjon. Det er noen tilfeller der ingen medisiner er gitt. Disse personene har nyrearteriestenose, men ikke har høyt blodtrykk eller ikke viser stress eller skade på nyrene.

Etter Care

Følg opp med legen din. Når behandling for RAS har blitt administrert, er det avgjørende å bli testet for å sørge for at blodtrykket, kreatinin nivåer og kaliumnivået holde seg innenfor en normal rekkevidde.