Digidexo.com

Hva er prevensjon?

Hva er prevensjon?


En prevensjons er en metode, enhet eller farmasøytisk stoff som hindrer graviditet. Folk har brukt ulike former for prevensjon i århundrer. P-pillen, hormonell prevensjon, er blant de ulike medisinske funn av det 20. århundre og har hatt varige effekter for kvinner og menn. Nye og forbedrede prevensjonsmidler blir regelmessig laget og markedsført, å gi folk rimelige og generelt trygt prevensjon alternativer.

Historie

Prevensjonsmidler har blitt brukt i mange århundrer, og historisk dokumentasjon viser at selv gamle egypterne brukte prevensjon for å unngå graviditet. Det er imidlertid ingen eksakt dato for når prevensjons ble oppdaget og satt inn for å ta i bruk. Ulike kulturer skapte sine egne måter å hindre graviditet, og disse metodene har endret seg over tid. De fleste prevensjonsmidler ble skapt for å bli brukt av kvinner, selv om kondomer ble brukt av menn så tidlig som 950 f.Kr.. På begynnelsen av 1900-tallet, utviklet forskere en p-pille for kvinner. Denne pillen har utviklet seg og nå ser vi bruk av østrogen, en hovedsakelig kvinnelig hormon, for å hindre graviditet i en rekke forskjellige former, selv om pillen er fremdeles meget populære.

Betydning

På grunn av prevensjonsmidler, har menn og kvinner vært i stand til å kontrollere antall barn de produserer samtidig oppfylle sine egne voksne relasjoner. I det siste, antikonsepsjonsmidler var et symbol på kontroll for kvinner, som de tillater mer kontroll over hvor mange barn de fødte, som var et stort helseproblem i mange år. I de senere årene har prevensjon blitt mer allment akseptert og brukt selv om noen religiøse grupper, samt enkeltpersoner, er uenig med bruk av prevensjon metoder og medikamenter.

Funksjon

Funksjonen av moderne prevensjon er å hindre uønsket graviditet på tryggest mulig måte. Produsert prevensjonsmidler er laget for å være så effektiv som mulig, med liten eller ingen bivirkninger. Noen prevensjonsmidler også hjelpe kvinner kontroll, om ikke eliminere menstruasjonssykluser og selv ansikts akne. Dette er gjort mulig ved å manipulere frigjøring av østrogen og andre kjemikalier som er absorbert av kroppen.

Typer

Det finnes mange forskjellige metoder og typer prevensjon tilgjengelig for kvinner og noen få forskjellige typer til menn. Generelle metoder omfatter avholdenhet (avstå fra samleie) og naturlig familieplanlegging (NFP), som er basert på en individuell kvinnens eggløsning syklus. Enheter, eller en kombinasjon av enheter og over-the-counter narkotika, inkluderer mannlige / kvinnelige kondomer; spermicide i form av en gelé, tablett, stikkpille eller skum; en membran, som er en gummi-enheten bæres internt av en kvinne og dekker livmorhalsen; en cervikal hette, som er lik et diafragma, men formet annerledes, og må brukes med spermicide å være effektive; og en svamp, som må brukes med et prevensjons skum. Reseptbelagte legemidler omfatter p-piller; injeksjoner som varer til ulike mengder tid; en vaginal ring; en patch som er slitt på kroppen; eller en intra-uterin enhet. Sterilisering for menn og kvinner kan betraktes som en prevensjons også.

Advarsel

Det er ofte bivirkninger forårsaket av bruken av reseptbelagte prevensjonsmidler, og noen kan være svært farlig. Folk som bruker eller vurderer bruken av reseptbelagte prevensjonsmidler bør gjøre det under veiledning av en lege. Den eneste prevensjonsmetode som også hindrer spredning av seksuelt overførbare sykdommer er latex kondom.