Digidexo.com

Hvordan er stråling behandlinger Done?

Bruk av strålebehandling

Generelt i forbindelse med behandlingen av ondartede svulster, strålebehandling, noen ganger referert til som radioterapi, er klinisk indikert for en rekke patologier. Annen bruk av strålebehandling inkluderer behandling for ikke-ondartede tilstander som skjoldbrusk øyesykdom, forebygging av keloid arr vekst, og pigmentert vallondular synovitt eller PVNS, en godartet tilstand som påvirker synovium av ledd, sene skjeder og bursa. Stråling er også brukt i en palliativ evne til å lindre symptomer som oppstår fra visse kreftformer. En grundig kjennskap til de spesifikke protokoller observert når du mottar stråling kan bidra til å dempe den enkeltes bekymringer om behandlingen.

Systemisk Stråleterapi

Systemisk strålebehandling blir levert oralt eller intravenøst. Systemisk stråling er smertefri, og pasienten kan ikke føle strålingen reiser gjennom kroppen.
Personer som får systemisk stråling kan være nødvendig for å forbli i sykehuset før stråling når et akseptabelt nivå, vanligvis i løpet av få dager, eller behandlingen kan gis på poliklinisk basis.
Pasientene kan også bli bedt om å observere visse forholdsregler etter å ha fått systemisk behandling. Dette vil bli forklart ved stråling laget.

Ekstern strålebehandling

Før du mottar ekstern strålebehandling, også kalt brachyterapi, er pasienter som kreves for å delta i et planleggingsmøte, eller simulering. En maskin som kalles en simulator blir brukt til å lokalisere den nøyaktige områder som krever behandling. Den mest brukte simulator er et beregnet aksial tomografi, eller CAT, skanning, som tar bilder av kroppen for å sikre at bare berørte områdene er målrettet.
Områdene som skal behandles er merket med blekk eller en markør. I noen tilfeller er en plaststøpeformen klare for å hjelpe pasienten i å gjenværende fremdeles. Dersom en støpeform benyttes, blir merkene ikke gjort på pasienten, blir de plassert på formen.
Under behandling, er pasienter plassert på en spesiell bord eller sofa, og høy energi stråler er rettet mot det berørte området av en lineær akselerator. Maskinen kommer ikke i kontakt med kroppen, og behandlingen er smertefri. Lengden av behandlingstiden varierer fra fem til 60 minutter, og administreres vanligvis som en serie av polikliniske prosedyrer. Ekstern strålebehandling kan innebære opp til 35 behandlinger over en syv-ukers periode. Ekstern stråling gjør ikke pasienten radioaktive.

Intern strålebehandling

Intern strålebehandling gjør at pasienter til å få en høyere stråledose enn ekstern terapi. Radioaktivt materiale er plassert inne i pasientens kropp, i nærheten av svulsten, og kan stå inne for en kort periode eller permanent.
Personer planlagt å gjennomgå intern stråling vil møte med sin sykepleier eller lege for inntil to timer før deres terapi administreres. Under møtet vil deres helsepersonell diskutere hvilken type intern terapi har blitt foreskrevet for dem, og forklare sine fordeler og bivirkninger.
Intern stråling er plassert i kroppen med et kateter eller et instrument som kalles en applikator. Intern stråling er vanligvis utført på en innleggelse basis. Pasienten er generelt satt til å sove, men kan få en lokalbedøvelse til nummen området der instrumentet er å bli introdusert.
Personer som ikke er satt i dvale advares å forbli helt stille mens enheten er plassert i kroppen. Når kateteret eller applikatoren er på plass, vil strålingen bli introdusert inn i den. Lengden av tid som strålingen forblir på plass i legemet avhenger av typen av kreft, pasientens helse og svulsten posisjon i legemet, og tiden varierer fra noen få minutter til permanent.
Pasienter som mottar høydose terapi er pålagt å bo i et privat sykehus rom til strålingen som kommer fra kroppen sin når et akseptabelt nivå.
Besøk er forbudt når strålingen er først satt i og begrenset til ca 30 minutter etterpå. Gravide og barn under 18 år vil ikke bli tillatt å besøke. Ved utskrivning, blir pasientene informert om eventuelle ytterligere forholdsregler om at de må følge hjemme.