Digidexo.com

Hva gjør du hvis du har vært utsatt for tuberkulose?

Hvis du har vært utsatt for noen som har tuberkulose, vil du trenger å bli sjekket av legen din for å være sikker på at du ikke har blitt smittet. Tuberkulose smitter av folk som er aktivt syke med sykdommen når de hoster, nyser, synge, le eller snakke. Sykdommen er ikke smittsom før den har kommet inn i aktiv fase av sykdommen, så med mindre noen er synlig syk med tuberkulose, er han neppe være i stand til å overføre sykdommen.

Ring legen din

Så snart du blir klar over å ha blitt utsatt for TB, ring din lege. Han vil sannsynligvis be deg om å komme inn på kontoret for testing. Ikke vær bekymret for muligheten for å spre sykdom til andre rundt deg, som TB er bare smittsom hos personer som har hatt sykdommen i noen tid og har utviklet aktive symptomer, inkludert en vedvarende hoste, piping i brystet og heshet eller grusete tale.

Skin Test

Be legen om å utføre en TB hudtest. Hvis hun velger å bruke denne typen tester, vil hun sette inn en liten nål med tuberkulin under huden din, noe som vil skape en liten blemme. Du må gå tilbake til legekontoret i to eller tre dager, slik at hun kan undersøke blemme å se etter tegn på irritasjon eller utslett. Hvis ingen av disse er til stede, så bør du ikke ha noen kontrakt TB fra eksponeringen.

Blood Test

Legen din kan bestemme seg for å utføre en blodprøve for å sjekke for tilstedeværelsen av TB antistoffer. Han vil trekke blod og deretter sende den ut til et laboratorium for testing, noe som kan ta opptil to uker før resultatene er tilgjengelige.

Chest X-Ray

Hvis din hud eller blod TB testen er positiv, kan legen ønsker å utføre en kiste x-ray for å avgjøre om du har utviklet aktiv tuberkulose sykdom. Selv TB infeksjon er ikke smittsom i seg selv, når sykdommen er aktiv, det er svært smittsom. Legen vil se etter karakteristiske lesjoner når undersøke lunge røntgen for å fastslå om infeksjonen har utviklet seg til en aktiv (og smittsom) sykdom. Hvis x-ray tyder på at sykdommen er aktiv, vil hun spørre deg om andre som du kan ha hatt siste kontakt, så vil de trenger for å bli sjekket for TB også.

Oppspytt Test

Hvis legen din har grunn til å mistenke at du kan ha tuberkulose (en positiv TB test eller x-ray), kan han be deg om å samle inn en prøve av slim, som er slim hostet opp fra lungene. Etter at prøven er sendt bort til et laboratorium, vil en tekniker undersøke en smøre av sputum under et mikroskop på et lysbilde for å finne bevis for tuberkulosebakterier. Sputum test kan også hjelpe legen din bestemme riktig type antibiotika som trengs for å behandle TB, avhengig av hvilken type bakterie stede i smøre. Sputum test kan ta uker å fullføre, som bakterier for TB kulturer vokser ganske sakte. Når diagnosen, derimot, kan legen forskrive en passende antibiotika (en som bestemt type bakterie ikke har utviklet resistens mot).