Digidexo.com

Hva kan forårsake livmor blødning etter overgangsalderen?

Menopause er det stadium i livet der en kvinne ikke lenger ovulates og ikke har en månedlig menstruasjon. De fleste kvinner anta at dette er slutten av livmor blødning av alle slag, og ikke lenger trenger å lager feminine forsyninger. For noen er dette nøyaktig, men andre kan oppleve livmor blødning etter overgangsalderen fra tid til annen. Årsakene til PMB, eller postmenopausal blødning, varierer og kan variere i alvorlighetsgrad. Behandling for livmor blødning etter overgangsalderen kan være så liten som justere hormoner eller kan resultere i kirurgi.

Hormonbehandling

Delta i hormonbehandling og normal svingning av hormoner hos postmenopausale kvinner er de vanligste årsakene til livmor blødning etter overgangsalderen. Blødning av denne typen anses som "unormale" hvis det skjer mellom 6 måneder og et år etter perioder har stoppet helt. Kvinner som har vært å ta hormoner for mindre enn et år er vanligvis observert for en periode (noen måneder opp til ett år, avhengig av hver legens praksis) for å se om blødningen stopper som kroppens hormonnivåer justere.

Overflod av Endometriet

Slimhinnen i livmoren, kalt endometrium, fortsetter å utvikle seg selv etter overgangsalderen. Kvinner som bruker hormonbehandling i sine postmenopausale år er mer sannsynlig å utvikle en endometrium som er overgrodd og har tyknet i områder. Når en slik fortykning finner sted, er blødning mulig. Noen ganger en forvokst endometrium er assosiert med livmorkreft, men dette er ikke alltid tilfelle.

Unormal livmor Vekster

Post-menopausal uterin blødning kan være et resultat av vekster som ligger i livmoren, slik som fibroider og polypper. Når kvinner opplever periodisk spotting eller "flekker" som ikke krever tung feminine beskyttelse, kan det noen ganger tyde på at polypper er til stede. Større fibroider som enten kan være godartet eller ondartet kan forårsake blødning som kan beskrives som en "flow", i stedet for bare flekker. Leger kan bruke ultralyd teknologi for å diagnostisere polypper eller fibroids som bidrar til PMB.

Livmorkreft

Postmenopausal livmor blødning kan være et tegn på at kreft er tilstede i livmoren. Denne type kreft, kalt livmor- eller endometrial cancer, forekommer i cellene i livmorslimhinnen. Kvinner som opplever blødning etter overgangsalderen og økt utflod og smerter i bekkenet bør konsultere sin lege for videre testing. Endometriebiopsier kan oppdage kreftceller, mens ultralydundersøkelser vil avdekke om det er noen uvanlige svulster eller andre vekster i livmoren.

Behandling

Den vanligste formen for behandling for livmor blødning er en justering av en kvinnes hormontilskudd. Prøver en ny merkevare av hormoner eller øke eller redusere doseringsnivåer kan være alt som trengs for å stoppe PMB. Kvinner som ikke tar hormoner kan kreve ytterligere diagnostiske tester for å finne årsaken til blødningen. Sonohysterography er en type ultralyd som ser på Slimhinnen og vil vise unormalt. Dilatasjon og utskrapning kan være et alternativ for noen kvinner som opplever kraftige blødninger.