Digidexo.com

Hvordan Ultralyd brukes til å bryte ned nyrestein

Stones

Nyrestein er kalkavleiringer som herder i urinveiene. De kan være svært smertefullt å passere gjennom systemet, noe som er en av de mest vanlige midler for å utvinne stenene. Ifølge National Institutes of Health, nyrestein bringe mer enn en halv million mennesker til akuttmottak hvert år. Krystaller som skiller fra urin danne hardnet steiner som forårsaker smertene. Mens de fortsatt små nok, kan nyrestein passere ubemerket gjennom urinveiene. Medikamenter kan brukes til å dispergere de steiner eller sjokkbølger kan bli levert ved hjelp av ultralyd for å bryte opp steiner, slik at de kan passere gjennom med urin. Som større steiner beveger seg gjennom urinveiene, blir de avleiret og skape sterke smerter i ryggen og nedre del av magen i nærheten av nyrene. Blodet kan begynne å vise i urin og som steinen beveger seg gjennom til blæren, føler pasienten behov for å urinere oftere.

Ultralyd Waves

Ekstrakorporal sjokkbølgen lithotripsy (ESWL) er en vanlig behandling for nyrestein som bruker sjokkbølger utenfor kroppen å bryte ned steinene i mindre biter som lettere kan elimineres. De støtbølger passere gjennom huden til steinene. Leger bruker en ultralyd enheten for å finne steiner og direkte støt. Prosedyren er vanligvis gjort på poliklinisk basis, og har en høy suksessrate. Pasienter vanligvis kan gå tilbake til normale aktiviteter innen et par dager. Mulige bivirkninger fra ESWL inkluderer blod i urinen i noen dager etter behandlingen. Blåmerker i ryggen og magen kan skyldes sjokk som reiste gjennom områdene. Hvis det er mange små steiner, kan vannlating være ubehagelig som steiner passere. Flere ESWL-behandlinger kan være nødvendig for store steiner som ikke responderer på den første runden av sjokkerende.

Tunge Shocks

Hvis ESWL ikke bryte opp nyrestein, kan en mer radikal tilnærming være nødvendig. En prosedyre kalt perkutan nephrolithotomy blir brukt til å sende ultralydsjokkbølger gjennom et innsnitt, å sette bølgene direkte i kontakt med de nyrestein. Denne prosedyren er 98 prosent effektiv, og er nyttig ved behandling av mennesker som er overvektige eller som har hatt en stein fast i urinveiene i mer enn 4 uker. En lege gjør et snitt i ryggen og danner en tunnel til nyrene. Når stenene er blitt rystet inn i biter, kan kirurgen fjerne bitene direkte gjennom snittet. For svært store steiner, kan ultralyd sjokkbølger sendes til steinen over et par dager. Pasienter vanligvis forbli på sykehuset i fem eller seks dager etter denne prosedyren mens en tube er fortsatt på plass for å drenere området og å forlate en sti å gå tilbake i hvis flere steiner blir oppdaget.

.