Digidexo.com

Hva er aktivt kull brukes til?

Aktivt kull er et nødstilfelle rengjøringsmiddel. Den brukes etter at en person svelger et giftig stoff eller kjemisk. Det er anslått at aktivert trekull vil redusere en persons absorpsjon av giftstoff med opp til 60 prosent. Aktivt kull er gitt i form av en tykk, svart flytende suspensjon enten muntlig for bevisste ofre eller gjennom et rør og inn i magen for de som er bevisstløs eller ute av stand til å svelge væsken.

Hva det vil ikke gjøre

Aktivt kull binder seg til et bredt utvalg av legemidler og kjemikalier. Når aktivt kull binder seg til giftstoffer, er de gått gjennom fordøyelsessystemet, ufordøyd, med neste avføring. Mens aktivt kull fungerer godt på de fleste giftstoffer, vil det ikke fungere godt på stoffer som litium, sterke syrer og baser, metaller eller mineraler som natrium, jern, bly, arsen, jod, fluor eller borsyre.

Hva den vil gjøre

Betydelige menneskelige testing har blitt gjort på aktivt kull evne til å redusere absorpsjonen av alkoholholdige drikkevarer. Forsøk har vist at inntak av aktivert karbon før inntak av etanol, også kjent som etyl alkohol, ren alkohol, kornalkohol eller drikking av alkohol, i betydelig grad har redusert absorbsjon av alkoholen. Tester utført med pasienter som tok 5 til 15 mg aktivert karbon per kilo kroppsvekt tatt på samme tid som etanol ekvivalent med 17 skudd viste at aktivert karbon er betydelig redusert potensielle alkoholnivåer i blod.

Medisinsk bruk

I tilfeller av forgiftning eller utilsiktet overdose, kan aktivt kull være nyttig ved rensing systemet for toksiner. Aktivt kull, når det brukes i tilfeller av forgiftning, bør kun brukes under en lege veiledning. Riktig dosering, basert på mengden av giften svelging, offerets vekt og med spesielle hensyn til barn bare kan utleveres av profesjonelle medisinsk personell. Vanligvis er dosen 1 gram per kilo kroppsvekt. Aktivt kull er en kraftig krise dekontamineringsmiddel som kan redde liv hvis gitt i rett tid på riktig dosering.

Over-the-Counter Usage

Flere aktive kullprodukter er nå tilgjengelig på drugstores å bli tatt før en natt med drikking. Selv om disse produktene ikke vil absorbere alt av alkoholen inntatt, vil de signifikant redusere dens virkning. På 1800-tallet ble trekull kjeks som brukes i England som et middel for flatulens eller andre mageproblemer. Aktivert kull tabletter kan finnes i dag som over-the-counter behandlinger for slike sykdommer som diaré, fordøyelsesbesvær eller tarmgass. Aktivt kull kjeks kan også bli funnet for lignende behandling av husdyr. Det er også brukt for å behandle irritabel tarm-syndrom, så vel som å forebygge diaré hos cancerpasienter som har fått irinotecan, et cellegift middel.

Verdifull behandling

Aktivt kull har mange bruksområder. Den flytende form er en enkel og verdifull behandling for forgiftning og overdoseofre når utlevert av medisinsk personell. Aktivt kull tabletter er tilgjengelig for over-the-counter for behandling av enkle mage lidelser samt forebyggende behandlinger for dem som forventer å innta alkohol.