Digidexo.com

Menopause symptomer og behandling

Menopause symptomer og behandling


Menopause er en stor livet endring signaliserer slutten på fruktbarhet. De typer og alvorlighetsgraden av symptomene forbundet med overgangsalderen varierer fra kvinne til kvinne, men nesten alle opplever minst noen symptomer. En rekke behandlingstilbud eksisterer for å gjøre symptomene forbundet med denne prosessen enklere å administrere.

Identifikasjon

Menopause signaliserer slutten av menstruasjon og fruktbarhet. I overgangsalderen, eggstokkene ikke lenger slipper egg hver måned og produksjon av hormonene østrogen og progesteron avtar. Menopause oppstår i de fleste kvinner mellom 45 og 55, selv om noen kvinner inn menopause i trettiårene.

Prosessen

Før du kommer overgangsalderen, vil du oppleve perimenopause. I løpet av denne tiden, vil eggstokkene gradvis produsere mindre og mindre østrogen. Denne fasen kan vare så lenge som 10 år, selv om gjennomsnittet er 4 år. Under perimenopause, vil du begynne å oppleve mange av symptomene som folk forbinder med overgangsalderen, som hetetokter og uregelmessig menstruasjon. Menopause oppstår når du ikke har hatt en periode for ett år.

Symptomer

I årene frem til overgangsalderen, kan du oppleve en nedgang i fruktbarhet, hetetokter, søvnvansker, økt fett rundt magen, økt premenstruelt syndrom symptomer, ømme bryster, vaginal tørrhet, humørsvingninger, redusert interesse for sex, tynt hår , og urinlekkasje eller haster. Mensen vil mest sannsynlig bli svært uregelmessig. Det kan vare lengre eller kortere enn normalt og flyt kan øke. Du kan oppleve at du vet aldri helt når du kan forvente mensen og kan selv gå flere måneder uten å ha en periode før den fortsetter igjen.

Risikofaktorer

Menopause oppstår vanligvis på grunn av den naturlige aldringsprosessen, men hos noen kvinner, kan medisinske tilstander eller operasjoner føre overgangsalder å skje tidligere enn normalt. Kjemoterapi og strålebehandling kan utløse tidlig overgangsalder, som kan tidlig eggstokksvikt. Denne tilstanden påvirker ca 1 prosent av kvinner yngre enn 40 og oppstår når eggstokkene slutter å virke på grunn av en autoimmun sykdom eller genetiske problemer. I noen tilfeller, kan noen årsak bli funnet for tidlig eggstokksvikt. Mens en hysterektomi (en type kirurgisk prosedyre som brukes til å fjerne livmoren) vil forhindre graviditet og menstruasjon, vil det bare føre til overgangsalder å skje hvis du også har eggstokkene fjernet. Hvis eggstokkene er fortsatt intakt etter operasjonen, vil du nå overgangsalderen rundt samme alder du ville ha hvis du ikke hadde hatt en hysterektomi.

Behandling

Behandling er fokusert på å lindre de mest plagsomme symptomene. Hormonbehandling (HRT) gir kroppen ekstra østrogen eller en kombinasjon av østrogen og progesteron. HRT er nyttig å lindre tørr skjede, nattesvette, kløe i huden, hetetokter og humørsvingninger. Det reduserer sjansene for å utvikle tykktarmskreft og osteoporose. Risiko forbundet med HRT inkluderer en høyere risiko for livmorkreft, blodpropp, brystkreft og slag. Langsiktig østrogen-gestagen kombinasjonsbehandling kan øke risikoen for hjertesykdom hos eldre kvinner, men det kan redusere risiko hos yngre kvinner som bruker denne behandlingen. Leger foreskrive lavest mulig dose av HRT å prøve å forebygge disse sykdommene oppstår.
Hvis du foretrekker å ikke bruke HRT å behandle symptomene dine, kan du oppleve at flere legemidler kan bidra til å lette hetetokter. De omfatter gabapentin, et stoff som vanligvis brukes til å behandle kramper, lav dose antidepressiva og klonidin, et medikament som vanligvis brukes til å behandle høyt blodtrykk. Østrogen brukes direkte til skjeden er et tryggere alternativ til hormonbehandling og brukes til å lindre urin symptomer, smerter med samleie og tørrhet. Noen kvinner opplever at selektive østrogen reseptor modulatorer (SERMer) kan bidra til å bevare beintetthet uten risiko som vanligvis forbindes med østrogen bruk.

Administrerende Menopause

Du kan lindre noen av symptomene på overgangsalder uten å stole på reseptbelagte medisiner. Vannbaserte vaginal smøremidler, tilgjengelig på drugstores, kan bidra til å gjøre sex mer behagelig. Øke kalsium og vitamin D-inntak kan være nyttig for å hindre osteoporose og noe så enkelt som å kle seg i lag kan være en god strategi i å håndtere hetetokter. Regelmessig mosjon og et sunt kosthold kan også bidra til at du forblir sunn og sterk i overgangsalder og utover.